Bogdanović u Kotoru: O upisu Bokeljske mornarice do kraja godine, slijedi obnova starog zatvora
Foto: MKU

Bogdanović u Kotoru: O upisu Bokeljske mornarice do kraja godine, slijedi obnova starog zatvora

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti Kotoru, tokom koje se sastao sa rukovodstvom lokalne uprave, pri čemu je obišao Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i objekat starog zatvora u kojem će uskoro početi radovi na uspostavljanju novih sadržaja.

Tokom posjete Opštini Kotor, Bogdanović sastao se sa predsjednikom Željkom Aprcovićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama - počev od umjetničkih programa u tom gradu, sve do aktuelnih pitanja koja se tiču statusa Kotora na UNESCO Listi zaštićene baštine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, posebno je naglašeno kako je proteklo izdanje “KotorArta” opravdalo status jednog od ključnih programa iz oblasti kulture u državi. S tim u vezi, Bogdanović i Aprcović saglasili su se kako treba sagledati mogućnosti da sljedeće godine bude opredijeljen još izdašniji budžet za programske sadržaje “KotorArta”.

Sagovornici su konstatovali potrebu cjelovite analize stanja kotorskih bedema, pri cemu je Bogdanovic izrazio spremnost da sa italijanskim partnerima iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije finansijski podrži aktivnosti na snimanju statičke stabilnosti bedema, te sanacije pojedinih partija savremenom i neinvazivnom metodom.

Kada je riječ o aktivnostima sa UNESCO, Bogdanović je istakao kako je komunikacija na tom planu intenzivna.

Najveći dio današnjih razgovora ticao se aktivnosti u vezi sa statusom Kotora kao dijela UNESCO Liste zaštićene baštine, na koju je upisan prije tačno 40 godina.

"U tom pogledu, u toku je revizija HIA za cjelokupno prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, istovremeno se sprovodi revizija Menadžment plana, a krajem mjeseca, upravo ovdje, biće organizovan i ICOMOS sastanak - baš povodom 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu. Nadam se da ćemo uskoro od UNESCO dobiti mišljenje na PUP Kotor, kako bismo što prije pristupili korekcijama, s obzirom na to da smo u obavezi da do februara 2020. godine dostavimo novi Izvještaj o stanju očuvanosti", naveo je Bogdanović.

Prilikom posjete Bokeljskoj mornarici, Bogdanović je istakao kako će uskoro biti poznato i da li će ona biti dio UNESCO baštine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.