Krivična prijava zbog bilborda u Budvi, pozivaju na protivustavno otcjepljenje dijela CG

Crnogorski pokret

Krivična prijava zbog bilborda u Budvi, pozivaju na protivustavno otcjepljenje dijela CG

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu, Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, krivičnu prijavu protiv NN osobe, vlasnika bilborda u opštini Budva, zbog krivičnoga djela eksplicitnoga pozivanja na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore.

Kako se navodi u prijavi, NN osobe, vlasnici bilborda u budvanskoj opštini, dozvolile su da se na bilbordima istaknu plakate preko kojih se 27. i 28. septembra pozivaju građani na skup u grbljanskom Manastiru Podlastva, na takozvanu "centralnu proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", piše Pobjeda.

“Na njima velikim crnim masnim slovima piše: '800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj 1.500 godina Manastira Podlastva Grbalj Osvećenje paraklisa Svetoga kneza Lazara i obnovljenih manastirskih konaka'. U sredini bilborda je pečat na kome je kružni natpis 'Manastir Podlastva Grbalj', iznad je slika Svetoga Save, s lijeve strane patrijarha beogradskoga Irineja, a s desne Amfilohija Radovića”, navodi se u prijavi.

Prema njihovim riječima, tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom i, ispisana imena crnogorske države i njenoga dijela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim dijelom Crne Gore, što je protivustavno djelo kažnjivo po članu 359 KZ-a Crne Gore.

"Ovim plakatom namjerno se podstiče i izaziva i nacionalna mržnja prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika. U ovom slučaju, mržnja se indirektno raspiruje prema crnogorskoj državi i Crnogorcima koji su 1918. godine bili meta zločinačkih pohoda srpske vojske, žandarmerije i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na našu zemlju i slobodu", upozoravaju u CP.

Ističu i da se plakatom indirektno poziva i na nasilnu promjenu ustavnoga uređenje zemlje, što je kažnjivo po članu 362, stav 1 i 2, KZ CG.

“Ova kaznena djela ne čine se prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije”, piše u prijavi.

Predlažu da Tužilaštvo, zbog javnoga pozivanja na rušenje ustavnoga poretka i teritorijalnoga integriteta, izlaganja poruzi crnogorske države i raspirivanja međunacionalne mržnje, pokrene postupak da se uklone plakati sa bilborda i počiniocima ovih krivičnih djela odredi kaznu koja odgovara težini djela.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.