U udžbenicama istorije brojne nelogičnosti

U udžbenicama istorije brojne nelogičnosti

U Podgorici je juče, u organizaciji CANU, tj. njenog Odbora za obrazovanje i pedagogiju, održan Okrugli sto “Mjesto i uloga nastave istorije u obrazovnom sistemu Crne Gore“.

Prosvjetna zajednica Crne Gore, kao kompetentan partner za rješavanje svih gorućih problema u obrazovanju,učestvovala je na Okruglom stolu, prisustvovale su njena potpredsjednica Olivera Leković i profesorica istorije Lidija Štanjo.

Iz Prosvjetne zajednice naglašavaju  da u Crnoj Gori ima od 1,5 do 2,5 časova istorije sedmično manje negoli, na primjer, u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, što se samo nadovezuje na opravdane kritike rješenja kojima je pribjeglo Ministarstvo prosvjete prilikom određivanja fonda časova za većinu predmeta.

"Predstavnica Prosvjetne zajednice Lidija Štanjo govorila je o nastavi istorije u osnovnoj školi i udžbenicima koji se trenutno koriste, ističući da je fond časova sa osam, smanjen na šest časova nedjeljno, tako da su mnoge lekcije, inače zanimljive učenicima, sažete na pola strane, da su uočene brojne nelogičnosti, čak i u hronologiji događaja, da su neki podaci samo taksativno navedeni, što za posljedicu ima mehaničko pamćenje godina i činjenica", kaže s eu saopštenju.

Upozoravaju da smanjen fond časova ne ostavlja dovoljno vremena da učenici na pravi način razumiju reflektovanje istorijskih događaja i procesa na savremeni život.

"Kao očigledne primjere dvosmislenosti i nelogičnosti koje mogu zbuniti učenike, navela je rečenice iz udžbenika: 1."Dolazak predaka Crnogoraca i Južnih Slovena na Balkan" (kao da Crnogorci nisu Južni Sloveni) ; 2."Drugu viziju društvene pravde i napretka nudio je fašizam" (kao da autor na neki način abolira fašizam). Govoreći o udžbenicima, prof. Štanjo je zaključila da su samo "reizdanje prethodnih, s bezidejnom naslovnicom, bez smisla i ideje, s vrlo proizvoljnim skraćenjima". Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti Prosvjetne zajednice, a u vremenu pred nama biće ih još dosta. Ovo je prilika i da vas pozovemo na protest koji PZCG organizuje 22. septembra ispred Ministarstva prosvjete, u minut do dvanaest, pod sloganom “Lekcija br. 1”. Održaćemo tada našim prosvjetnim vlastima LEKCIJU BROJ JEDAN i na tome se nećemo zaustaviti. ", poručuju iz Prosvjetne zajednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.