Rusi i Crnogorci zaslužuju bolje odnose
Đukanović-Maslenikov

Predsjednik Đukanović primio novoimenovanog ruskog ambasadora

Rusi i Crnogorci zaslužuju bolje odnose

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije Vladislava Vladislavoviča Maslenikova.

Đukanović je izrazio očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa tradicionalno prijateljskim vezama. 

On je konstatovao da je od žaljenja što odnosi danas nijesu u tom duhu, važnija spremnost da ih zajedničkim radom dovedemo na očekivani nivo. 

"Sadašnji su posljedica poremećaja na globalnoj političkoj sceni", ocijenio je crnogorski predsjednik ističući i spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinosi pravilnom razumijevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU. 

Đukanović je istakao da ne precjenjujemo svoj značaj, ali ne želimo ni da propustimo priliku za doprinos unapređenju odnosa na globalnoj sceni. 

"Predsjednik je ocijenio da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori. Uz respekt prema tradiciji, i svijest da dinamiziranje odnosa zahtijeva izvjesnu postupnost, on je podsjetio i na podršku Rusije i u novije vrijeme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore.", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ambasador Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas, kako je kazao, spajaju tradicionalne viševijekovne veze prijateljstva. 

ukanoviMaslenikov3

Đukanović-Maslenikov 

On se saglasio da je zategnutost u odnosima povezana pored ostalog sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da naši narodi zaslužuju bolje odnose. 

"Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome", naglasio je ruski ambasador.

Ambasador Maslenikov je izrazio zahvalnost za nedavno izrečene ocjene predsjednika Đukanovića o ulozi i doprinosu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, što je dio zajedničke istorije.

"Ambasador je izrazio spremnost za pragmatičnu saradnju u obostranom interesu, na ekonomskom i multilateralnom planu. Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, rekao je da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i nikada nije bila protiv toga. Navodeći primjer zemalja koje su članice i EU i NATO-a, a imaju razvijene odnose sa Rusijom, poručio je da je Rusija otvorena za dijalog i traženje rješenja za sva pitanja od zajedničkog interesa.", kaže se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je na kraju poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavremenjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom između naših zemalja i naroda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.