U parkiranom automobilu izmjerili 81 stepen
Ilustracija

Na suncu

U parkiranom automobilu izmjerili 81 stepen

U automobilu parkiranom na suncu u Zagrebu izmjeren je 81 stepen Celzijusa, saopšteno je iz Autokluba Maksimir.

Najavljeno je da će predložiti mere prevencije, među kojima je i izrada termometra za upozorenje na prekomernu temperaturu u vozilu.

Kako je saopšteno, u ponedjeljak je u automobilu na suncu izmeren 81 stepen, što je čak za sedam podioka više nego 25. jula, kad je zabilježeno 74 stepena Celzijusa, prenosi Hina.

Zbog dužih i češćih toplotnih udara i promjene klimatskih uslova, iduće godine će biti predloženo nekoliko mjera zaštite.

"Iniciraćemo izradu termometara koji će zvučnim i svjetlosnim signalima upozoravati na prekomjerno podizanje temperature u automobilima, traktorima, kamionima i građevinskim mašinama", stoji u saopštenju.

Takođe, najavili su i analizu mogućih štetnih uticaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjost automobila, kao i odredđivanje koje su tečnosti i materijali potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili paljenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.