Partikularni interesi iznad ljudskih prava
Foto: Ilustracija

CGO o neizglasavanju

Partikularni interesi iznad ljudskih prava

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) razočareni što u Skupštini Crne Gore juče nije usvojen Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Licimjerno je, kako navode, i od političkih partija "koje se retorički zalažu za zaštitu ljudskih prava da zarad svojih partikularnih interesa uskraćuju ljudska prava jednoj od najdiskriminisanijih grupa u crnogorskom društvu".

Podsjećaju da je LGBTIQ zajednica Crne Gore "sa uzbuđenjem iščekivala izglasavanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola".

"Jer bi to za LGBTIQ osobe značilo životni preokret, ostvarivanje nekih od elementarnih prava i unapređenje kvaliteta života. Šire gledano, izglasavanje tog zakonskog teksta bi bio značajan test koji su položili poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore, a kojim bi pokazali da su svjesni značenja nedjeljivosti ljudskih prava. Nažalost, do toga nije došlo", kazala je saradnica na programima Željka Ćetković.

Dodatno zabrinjava činjenica da su i prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, kako kažu, žrtva "još jedne u nizu političko-partijske kalkulacije uprkos indicijama da se crnogorsko društvo pomaklo na ljestvici ka prihvatanju i punom uvažavanju LGBTIQ osoba".

"Ovaj Prijedlog Zakona koji bi olakšao život mnogim LGBTIQ osobama nije prošao zbog onih koji su glasali protiv, ali i zbog onih koji su po treći put izbjegli glasanje, a svaki put sa sve providnijim obrazloženjem, jer su zajedno doprinijeli ovom ishodu i pokazali su da su im partikularni i partijski interesi iznad ljudskih prava u Crnoj Gori", kazala je Ćetković.

Podsjeća da je istraživanje CGO-a s početka ove godine ukazalo na pozitivan zaokret u percepciji građana prema LGBTIQ pravima.

"Naime, skoro dvije trećine građana CG (69%) navelo je da bi i dalje glasali za partiju koja bi u svoj politički program uvrstila prava LGBT osoba, dok je 57% njih navelo da kada bi saznali da je neko od njima bliskih političara homoseksualne orijentacije, to za njih ništa ne bi promijenilo. I konačno, upitani o stavu o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola – više od polovine građana i građanki (55%) je navelo da ima pozitivan ili veoma pozitivan stav", navodi Ćetković.

Ona navodi i da političke partije i nezavisni poslanici koji učestvuju u radu Skupštine, a nijesu glasali ili su izbjegli da glasaju za ovaj zakonski tekst, nemaju opravdanje za takav postupak koji je za svaku osudu. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.