Branbić: Ako je po zakonu, uvesti crnogorski jezik u Vrbasu
Ana Brnabić

Branbić: Ako je po zakonu, uvesti crnogorski jezik u Vrbasu

Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Ako se Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine nije obraćao, molim da se obrate. Ja sam i predsjednica Republičkog savjeta za nacionalne manjine, to je direktno moj posao da obezbijedim da ukoliko postoje svi uslovi da oni to i dobiju", kazala je Brnabić.

Navodi da ona ne može da zna šta se dešava u svakoj lokalnoj samoupravi sa svakim nacionalnim savjetom.

"Zato služi ta institucija, Republički savjet za nacionalne manjine, koju su pohvalile sve evropske institucije, prije svega Savet Evrope", rekla je Brnabić.

To pitanje može, dodaje, da se jako lako riješi, jer postoji institucionalni mehanizam koji se stalno sastaje.

Navela je da se Republički savjet za nacionalne manjine od 2009. do 2014. sastao jednom.

"Mi imamo na četiri mjeseca sastanke, lako se to institucionalno rejšava u ovom trenutku", naglasila je Brnabić odgovrajući na pitanje poslanice LSV.

Olena Papuga je rekla da se njih 7.353 u opštini Vrbas izjašnjavaju kao Crnogorci, što je 17,5 odsto stanovništva te opštine, te navela da su prije devet godna opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga naselja bez problema uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.