Medenica: Nema generala bez dobre vojske, a vjerujete ja imam odličnu vojsku
Vesna Medenica

Medenica: Nema generala bez dobre vojske, a vjerujete ja imam odličnu vojsku

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u izjavi za Televiziju Crne Gore rekla da je svjesna obaveza, odgovornosti kao i toga šta je sve potrebno uraditi u sudstvu u vremenu kada se usporavaju evropske obaveze.

U narednom periodu, kako je kazala, nastojaće da poveća povjerenje građana u rad sudstva.

"Izazova je na pretek, a sa njima kao i do sada, uhvatiće se u koštac", kaže predsjednica Vrhovnog suda.

Prioriteti će biti dalje usklađivanje pravnog sistema sa evropskim kao i nastavak obuke studija.

Svjesna sam obaveze, odgovornosti, dinamike i novih koraka koje treba napraviti u sudstvu u vremenu kada se usporavaju evropske obaveze. Mi ne smijemo stati, mi moramo biti spremni, a da bi bili spremni postoje novi izazovi”, poručila je Medenica.

Treći mandat na čelu najvišeg suda u zemlji, Medenica je dobila jednoglasnom odlukom Sudskog savjeta. Posebno je, kaže, raduje podrška struke.

“Sve sudije Vrhovnog suda, tajnim glasanjem dali su mi podršku, vjeruju u mene, a ja itekako vjerujem u njih. Nema generala bez dobre vojske, a vjerujete ja imam odličnu vojsku”, poručila je Medenica.

Upravo je ta vojska, kako kaže Medenica i dovela do napretka u radu sudova.

“Ja ne bih danas bila ovdje da napretka nije bilo. Kada sam došla u crnogorske sudove imali smo 70% nezavršenih predmeta danas imamo oko 20%, po sudiji smo imali preko 100 odluka koje su čekale više od godinu da budu pismeno izrađene, sad imamo 0,6%. Danas imamo 120 dana vrijeme čekanja za drugostepenu odluku po žalbi, tada smo imali tri godine i osam mjeseci. Dozvolite, to su neki pokazatelji koji nas čine prepoznatljivim u okruženju”, poručila je Medenica.

Zato će i u ovom mandatu, poručuje, insistirati na povećanju povjerenja građana u rad sudstva.

Za predsjednicu Vrhovnog suda Medenica je izabrana 2007. godine, na tu poziciju došla je sa mjesta vrhovne tužiteljke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.