Foto: Shutterstock

Zečević-Burzan

"Raditi na jačanju crnogorskog identiteta"

Trinaesti jul, Dan državnosti, Crna Gora je ove godine dočekala ponosnije nego ranijih godina, upravo zbog pokretanja krucijalnih pitanja kada je riječ o jačanju crnogorskog identiteta, kazao je glavni urednik Portala Analitika, Predrag Zečević.

 Ipak, ističe da se na tome mora još više raditi.

"Crna Gora i njene institucije nesumnjivo rade na očuvanju svog kulturnog identiteta, ali to nije dovoljno. Znači, 13 godina nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora ima sjajne spoljno političke uspjehe, članica je NATO-a, najbrže ide u tom voznom redu za Evropu. Ali što se tiče te unutrašnje stvari, ja nisam zadovoljan načinom na koji je zaokružila svoj kulturni identitet", kazao je Zečević za Novu M.

Sa njim je saglasan i bivši novinar i publicista Danilo Burzan. Ističe da, nakon obnove nezavisnosti, pa uvođenja crnogorskog jezika, Crnu Goru čeka rješavanje još nekih pitanja.

On je naveo da bez obnove crnogorske pravoslavne crkve, ta identitetska zaokruženost nije moguća.

"Crna Gora, gdje je dominantno pravoslavno stanovništvo, apsolutno ima pravo na autokefalnu crnogorsku crkvu. To pravo je dato 4. vaseljenskim saborom 451. u Halkidonu. Znači, već 15 vjekova crkve pod jurisdikcijom vaseljenske patrijaršije, ukoliko su samostalne države, imaju pravo na samostalnu crkvu", rekao je Zečević.

Burzan ističe da je neminovno, u procesu koji će uslijediti, da se obnovi crnogorska pravoslavna crkva.

"Nekima smeta naziv. Nekima smeta predloženi zakon, koji će uskoro biti u proceduri u Skupštini. Međutim, i tu bi trebalo imati strpljenja. Moramo imati u vidu da je i to dio procesa, po mom uvjerenju-neminovnosti, neveli su sagovornici Nove.

Podsjetimo, predsjednik Milo Đukanović nedavno je kazao da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika.

Takođe, Đukanović je poručio da je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.