Đukanović u Živoj istini

Đukanović u "Živoj istini"

"Formiranje Pravoslavne crkve bez nacionalnog predznaka okončalo bi podijeljenost"

Neupitno pravo Crne Gore je da krene u obnovu autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme.

Činjenice mogu i moraju pobijediti spekulacije, kazao je Đukanović u "Živoj istini". 

"Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet", kaže predsjednik dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje:

"Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe - Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu", kazao je Predsjednik, prenosi Antena M.

Priču o produbljivanju podjela naziva manipulacijama koje zamagljuju suštinu i odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore. 

Cilj državne politike je, kaže, da se obezbijedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku primorsku da bude dio rješenja.

"Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti. Moja politička motivacija je jasna- da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u CG, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da ostanu tradicionalno dio problema", kazao je Đukanović. 

ukanoviivaistina12jul2

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika: 

"Koja će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali  u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu. 

Svako će, ubuduće, što prije morati da razumije da se "ne igramo sa formiranjem države". 

"To znači bezuslovno poštovanje pravnog sistema i svih pravila igre koja postoje u društvu i ta se pravila moraju odnositi i na one koji su u odijelima, i na one u mantijama. Svako mora razumjeti da će biti ili lojalan građanin ili lojalna institucija državi Crnoj Gori, u kojoj živi ili radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici će, bilo da su u odijelima ili mantijama, završiti u zatvorskim uniformama, jer je to sudbina prestupnika. Svako ko računa da može beskrajno dugo trajati naše prilagođavanje crnogorskoj nezavisnosti i da će u tom metežu i vremenu formiranja institucija dugoročno profitirati, vara se. Sve što mislite da ste učinili na nezakonit, način biće prije ili kasnije predmet preispitivanja ozbiljne pravne države", kazao je on. 

U Đukanovićev kabinet prije nekoliko dana konačno je stiglo Vartolomejevo pismo.

"Ono se pojavilo 3. jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, na njemu je žig pošte Turske od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju", kazao je Đukanović, dodajući da su neobične okolnosti pod kojima je došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

"I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim...", kazao je Đukanović i dodao: "mnogo je tonova u pismu koji me upućuju na zaključak da je osmišljeno u Crnoj Gori". 

Predsjednik Crne Gore u emisiji "Živa istina" govorio je i o tome da li se povlači sa mjesta lidera DPS-a, opozicionom zahtjevu za formiranje prelazne Vlade, šta misli o retorici koja podsjeća na devedesete, kada bi moglo doći do susreta sa Vučićem...

Izvor:Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.