Jedanaest žena izgubilo bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja
ilustracija

Istraživanje OEBSa

Jedanaest žena izgubilo bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja

Jedanaest žena izgubilo je bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja sadašnjeg ili bivšeg partnera, pokazalo je istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori, koje je rađeno prošle godine, na ukupnom uzorku od 1.227 ispitanica.

Podaci iz te studije predstavljeni su javnosti. U tom dokumentu navedeno je da su tri žene, starosti od 18 do 74 godine, izjavile da su zbog zlostavljanja ostale trudne, prenosi Pobjeda.

Oko 19 žena požalilo se da je usred zlostavljanja zadobilo prelome, slomljene kosti, razbijene zube. U studiji je navedeno i da su unutrašnje povrede zabilježene kod devet ispitanica, dok je modrice ili ogrebotine dobilo njih 51. Istaknut je i podatak da su usljed zlostavljanja dvije žene od sadašnjih partnera, a oko šest njih od bivšeg partnera, dobile rane, uganuća, opekotine. Na potres ili neku drugu povredu mozga zbog nasilja požalile su se četiri ispitanice.

Govoreći o rezultatima istraživanja, Serani Siegel iz OEBS-a kazala je da je većina žena zabrinuta zbog nasilja. Kako je istakla, više od šest od deset ispitanica smatra da je nasilje nad ženama često (62 odsto).

Otprilike četvrtina njih (26 odsto) lično poznaje nekoga u svojoj porodici, među prijateljima (26 odsto) i u svom susjedstvu (24 odsto) ko je izložen nasilju navela je ona. Istaknut je i podatak da je gotovo jedna od pet žena rekla da je iskusila fizičko i/ili seksualno partnersko ili nepartnersko nasilje nakon 15. godine.

“Ispostavilo se da je 31 odsto žena iskusilo seksualno uznemiravanje, što je niže nego u EU… Mislimo da je to tako zbog nedostatka prepoznavanja da li je nešto nasilje ili uznemiravanje”, rekla je ona.

Da je važno da muškarac pokaže ženi ko je gazda, saglasilo se njih 33 odsto, odnosno trećina ispitanica, a da nasilje često isprovocira sama žrtva reklo je njih 24 odsto. Studija je pokazala i da jedna od sedam žena vjeruje da će se njihovi prijatelji složiti da je obaveza žene da ima seks sa svojim mužem iako to ona ne želi.

Kako je ocijenjeno, alarmantan je podatak da se više od dvije od pet žena slažu da je nasilje u porodici privatna stvar i treba da se rješava u krugu porodice, jer je ovaj procenat više nego duplo veći od onih koji isto kažu širom Evropske unije. Ispostavilo se i da je skoro jedna od pet žena koja je ikada bila u nekom partnerskom odnosu iskusila fizičko i/ ili seksualno nasilje od intimnog partnera, a psihološko partnersko nasilje pogodilo je više od dvije od pet žena.

U istraživanju je navedeno i da 83 odsto žena koje su doživjele fizičko i/ili seksualno nasilje od sadašnjeg partnera nijesu kontaktirale policiju ili drugu organizaciju zbog nedostatka povjerenja u institucije. Siegel je navela da to treba da se promijeni, te da je ovo istraživanje pokazalo da Crna Gora ima dobar pravni okvir iz ove oblasti, ali da zakonski propisi moraju bolje da se primjenjuju.

Jedna od preporuka OEBS-a jeste i da se prošire zakonski propisi kako bi uključili sve oblike nasilja nad ženama, te da se radi nepristrasnosti uredi pristup žrtvama.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da je, između ostalog, alarmantan podatak da nasilje počinje početkom braka i da je vezano za prvu trudnoću.

“Istraživanje je dobar osnov za dalji rad svih nas u Crnoj Gori”, ocijenila je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je EU svjesna da su dobri zakoni važni za zaustavljanje nasilja prema ženama i porodičnog nasilja, ali da je “pred nama veliki put”.

Istakao je da je crnogorsko društvo veoma tradicionalno i da zadržava patrijarhalne stavove.

”Svi zajedno treba da uložimo značajne napore da bismo dobili povjerenje žrtve… Odgovorne institucije treba da predvode ovaj proces”, rekao je on.

Odlučni su, kako je dodao, da se stane na kraj ovoj “kulturi ćutanja”.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.