Foto: Printscreen

Advokati

"Imovina Kašćelana i Ljubatovića nezakonito blokirana"

Viši sud u Podgorici 1. novembra prošle godine donio je rješenje kojim se privremeno oduzima milionski vrijedna imovina Kašćelana i još četiri optužena koji su označeni kao članovi "kavačkog klana".

Brojni stanovi i zemljište u Kotoru, Budvi i Podgorici blokirani su jer tužilaštvo sumnja da su stečeni kriminalnim djelima.

Branioci Slobodana Kašćelana i Gorana Ljubatovića u žalbi Apelacionom sudu predložili su ukidanje rješenja podgoričkog Višeg suda od prošle godine kojim je, kako tvrde, na nezakonit način privremeno oduzeta imovina njihovim klijentima. Advokati Boris Vujović i Slobodan Kašćelan u žalbi ukazaju da je prvostepeno rješenje donijeto uz počinjenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović je u petak odložio za 10. septembar razmatranje ovih žalbi na odluku Višeg suda zbog nepojavljivanja Ljubatovića, kome nije uručen poziv za ročište. Podsjećamo da je Viši sud 1. novembra prošle godine donio rješenje kojim se privremeno oduzima milionski vrijedna imovina Kašćelanu i Ljubatoviću ali i Igoru Božoviću, Igoru Andriću i Tripu Moškovu, koji su označeni kao članovi „kavačkog klana“. Brojni stanovi i zemljište u Kotoru, Budvi i Podgorici blokirani su jer tužilaštvo sumnja da su stečeni kriminalnim djelima.

Branilac Slobodana Kašćelana, advokat Vujović u žalbi pojašnjava da Viši sud u rješenju ne navodi ni jedan od obaveznih uslova za privremeno oduzimanje imovine njegovom klijentu.

"U postupku pred Višim sudom nijesu ponuđeni dokazi koji ukazuju na rizik da će se vrijednost predmetne imovine okrivljenog Slobodana Kašćelana smanjiti ili da će on ili preko drugih lica imovinu upotrijebiti za izvršenje krivičnog djela. Takođe, ne postoje dokazi da je vlasnik sam ili preko drugih lica koristio imovinu na način da spriječi ili znatno oteža njeno oduzimanje" – pojasnio je advokat Vujović u žalbi Apelacionom sudu.

Branilac Gorana Ljubatovića, advokat Novica Kašćelan u žalbi navodi da sudeće vijeće u obrazloženju odluke tretira zbirno sva lica na koje je određena mjera privremenog oduzimanja imovine a ne pojedinačno, kao i postojanje zakonskih uslova za njeno određenje.

"Umjesto da vijeće u odnosu na svakog od optuženih i njegove imovinske prilike, odnosno okolnosti pod kojima je stečena imovina, cijeni postojanje uslova za određivanje ove privremene mjere, vijeće to radi cijeneći uslove koji su se stekli na strani samo nekih od optuženih u odnosu na sve koji su obuhvaćeni ovim rješenjem. Na taj način opravdanje za donošenje rješenja se nalazi u kolektivnoj krivici optuženih u odnosu na koje je donijeta ova mjera" – pojašnjava Kašćelan.

On navodi da u rješenju Višeg suda stoji da SDT ističe postojanje opasnosti da će bez mjere obezbjeđenja okrivljeni moći svoju imovinu otuđiti, posebno kada se ima u vidu da se neki od njih nalaze u bjekstvu. Advokat Kašćelan ne spori da se neki od okrivljenih nalaze u bjekstvu ali ne i Goran Ljubatović, pa je nejasno na koji način je sud ovu okolnost uvezao sa njegovim klijentom i predstavio kao razlog za donošenje mjere privremenog oduzimanja imovine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar