Upravni sud: Krstović nezakonito razriješen funkcije predsjednika SO Zeta

Upravni sud: Krstović nezakonito razriješen funkcije predsjednika SO Zeta

Upravni sud poništio je odluku Skupštine opštine Zeta od 25. avgusta prošle godine kojom je Luka Krstović razriješen funkcije predsjednika tog lokalnog parlamenta.

Sud je u saopštenju naveo da je osporena odluka nezakonita.

Krstović je smijenjen 25. avgusta 2023. glasovima većine odbornika, prije svih koalicije „Za budućnost Zete“, koji su i inicirali njegovo razrješenje, a njihov prijedlog podržao je i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata.

Umjesto njega je, 22. septembra, na čelo zetskog parlamenta postavljen Nebojša Domazetović iz Demokratske narodne partije, istog dana kada je i Klub odbornika Demokratske podnio tužbu Upravnom sudu zbog, kako tvrde, nezakonite smjene Krstovića.

- Odredbom člana 60 stav 1 Statuta Opštine Zeta propisano je da predsjednik Skupštine može biti razriješen prije isteka vremena na koje je izabran ako ne izvršava poslove utvrđene zakonom, Statutom opštine i Poslovnikom skupštine, zaloupotrijebi funkciju, svojim ponašanjem naruši ugled funkcije koju vrši, nastupi neki od slučajeva nespojivosti funkcija u skladu sa zakonom i kada Skupština ocijeni da je nepodoban za obavljanje funkcije. Članom 93 Poslovnika Skupštine propisano je da se o radu sjednice Skupštine vodi zapisnik koji sadrži imena odbornika koji nijesu prisustvovali sjednici Skupštine, osnovne podatke o radu na sjednici, učesnicima i raspravi i zaključcima usvojenim u vezi sa pojedinim tačkama dnevnog reda i nazive akata koje je Skupština donijela na sjednici. Osim toga u zapisnik se između ostalog unosi rezultat glasanja, a usvojeni zapisnik o čijoj izradi se stara sekretar Skupštine, potpisuju predsjednik Skupštine i sekretar Skupštine - navedeno je, pored ostalog, u odluci suda.

Dodaje se da je odredbom člana 33 stav 5 Zakona o upravnom sporu propisano da sud donosi odluku na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u spisima predmeta, dok je članom 27 stav 3 istog zakona propisana obaveza tuženog da sudu dostavi sve spise predmeta.

- Imajući u vidu da spisima predmeta nije priložen zapisnik sa VII sjednice, kao pisani dokaz o izvršenim radnjama sa sjednice Skupštine opštine Zeta, koja je održana 25.08.2023. godine, ne kojoj je donijeta osporena odluka, te kako tužena SO Zeta nije dostavila sve spise koji se odnose na predmet, to je Sud bio onemogućen da ispita činjenično stanje koje se tužbom osporava. Osim navedenog, osporena odluka ne sadrži obrazloženje, kao bitan element upravnog akta, već je samo konstatovano da je razriješen funkcije L.K., predsjednik Skupštine opštine Zeta, pa kako se ne radi o prestanku mandata zbog podnošenja ostavke ili po sili zakona, to je odluka o razrešenju morala sadržati neki od razloga za razrješenje, propisanih odredbom člana 60 stav 1 Statuta opštine Zeta, a koji su u ovom slučaju izostali, iz kog razloga je osporena odluka nezakonita - navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici Upravnog suda.

Pozadina inicijative

Koalicija ,,Za budućnost Zete“ inicirala je smjenu Krstovića tvrdeći da nije postupio u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine prilikom zakazivanja sjednice o Deklaraciji za poništenje priznanja Kosova na teritoriji te opštine. Prebacili su mu i to što je sjednicu zakazao za 11. jun 2023. godine, na dan parlamentarnih izbora, neposredno nakon izborne šutnje, ističući da je na taj način svjesno opstruirao njeno održavanje i usvajanje predložene deklaracije.

Krstović je ranije ustvrdio da nije postojao nijedan utemeljen razlog za njegovu smjenu, da je rok za zakazivanje sjednice ispoštovan, te da da ne može biti optužen za opstrukciju od onih koji tri mjeseca nijesu dolazili na zasijedanje.

- Zakon o upravnom postupku precizno navodi na koji način se računaju rokovi i potpuno je jasno da sam sjednicu, na kojoj je na dnevnom redu bila i Deklaracija o poništenju priznanja Kosova, zakazao u skladu sa Zakonom. Podsjećam da se odbornici nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji su zatražili donošenje Deklaracije, nijesu pojavili na zakonito zakazanoj sjednici jer im je u tom trenutku bilo važnije da isprate izborni rezultat svoje koalicije na parlamentarnim izborima. Takođe, nijesu se pojavili ni na naredna četiri zakazana zasijedanja sa istom tačkom dnevnog reda - napomenuo je Krstović.

U konačnom, kako ističe, nakon njegove smjene novi predsjednik Skupštine opštine Zeta nije zakazivao sjednicu sa tom tačkom dnevnog reda.

- Stvari su u potpunosti jasne. Deklaraciju su podnijeli radi boljeg plasmana na izborima, a kada su izbori završeni, Kosova i Deklaracije se i ne sjećaju - zaključio je Krstović.

Podsjećamo, nakon razrješenja Krstovića, neopozivu ostavku je podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović, koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se sud ne izjasni o njihovoj inicijativi.

Demokrate su tada okončale i koaliciju sa nekadašnjim DF-om u najmlađoj crnogorskoj opštini i prešle u opoziciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.