Vlada nezakonito platila ratu Crnogorske plovidbe od 2,5 miliona

Vlada nezakonito platila ratu Crnogorske plovidbe od 2,5 miliona

Plaćanje rate kredita "Crnogorskoj plovidbe" od 2,5 miliona dolara iz državnog budžeta nije u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, potvrdili su za "Dan" iz Agencije za zaštitu konkurencije (AzZK).

Vlada je u februaru platila ratu kineskoj Eksim banci od 2,478 miliona dolara, o čemu je usvojila i informaciju na sjednici. Međutim, o davanju pomoći, tj. o isplati rate umjesto "Crnogorske plovidbe", nije obavještavala nadležnu Agenciju, niti je pitala za mišljenje, a što je bila u obavezi.

– Član 10 Zakona o kontroli državne pomoći jasno propisuje obavezu davaoca državne pomoći da prije same dodjele državnu pomoć prijavi Agenciji – kazali su "Danu" iz AzZK-a.

Ovo nije prvi put da Vlada iz budžeta plaća rate "Crnogorske plovidbe". Agencija je ranije plaćanje rata kredita "Crnogorske plovidbe" iz budžeta ocijenila kao nezakonito i naložila toj kompaniji da donese plan otplate i dostavi ga tadašnjem Ministarstvu kapitalnih investicija, čiji je nasljednik Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP). Iako je tada jasno saopšteno da je ugovor o garanciji neusklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije tražilo mišljenje od AZZK prije plaćanja rate kredita Eksim banci.

– Nažalost, suprotno zakonskoj obavezi svih davalaca državne pomoći da kroz institut prethodne kontrole zatraže mišljenje Agencije, to se u ovoj situaciji nije desilo. Agencija je u prethodnom periodu više puta naglašavala potrebu podnošenja zahtjeva za mišljenje, kako kroz medijske kampanje, tako i u razgovoru sa predstavnicima resornih ministarstava, i isticala neophodnost poštovanja preocedura – kazali su iz AzZK-a.

Precizirali su da je, uzevši u obzir prethodno rješenje Agencije, u pitanju neusklađena državna pomoć u smislu Zakona o kontroli državne pomoći.

– Prilikom postupka naknadne kontrole 2022. godine, Agencija je naložila povrat sredstava, a rok je bio četiri mjeseca od donošenja rješenja Agencije. Ovim postupkom su iscrpljene sve procesne radnje iz nadležnosti Agencije. Ono što Agencija u ovom trenutku može uraditi jeste slanje dopisa nadležnoj instituciji u formi obavještenja da se ne postupa u skladu sa rješenjem Agencije – objasnili su iz tog državnog organa.

Pitali smo ih i da li će pokretati ispitni postupak u vezi sa nezakonitom isplatom 2,5 miliona eura.

– Rješenjem Agencije iz 2022. godine utvrđeno je da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena "Crnogorskoj plovidbi" neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Dodatno, Ministarstvu kapitalnih investicija naloženo je da u roku od četiri mjeseca od rješenja napravi plan povrata sredstava. Napominjemo da Agencija nema dalju nadležnost nad sprovođenjem procedure povrata sredstava – pojasnili su iz AzZK.

Vladu, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo finansija pitali smo zašto se nisu obratili Agenciji, već su nezakonito platili ratu "Crnogorske plovidbe". Na pitanja su nam odgovorili iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

– U odnosu na Vašu pretpostavku da je i u ovom slučaju riječ o nezakonitoj državnoj pomoći, napominjemo da Agencija za zaštitu konkurencije nije donijela rješenje kojim bi uplatu ovih sredstava procijenila kao neusklađenu državnu pomoć, kao što je to bio slučaj sa rješenjem Agencije iz avgusta 2022. godine. Uz to, Ministarstvo kapitalnih investicija (kao pravni prethodnik Ministarstva saobraćaja i pomorstva) blagovremeno je dostavilo planove otplate za oba privredna društva (sa mjerama i rokovima za njihovu realizaciju) i Ministarstvu finansija i Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore – kazali su nam iz Ministarstva saobraćaja, na čijem čelu je ministar Filip Radulović.

Pitali smo ih i ko je trebalo da se obrati Agenciji za mišljenje.

– Sredstva za otplatu januarske rate kredita po osnovu ugovora o zajmu (zaključenog između AD "Crnogorska plovidba" kao zajmoprimca, i kineske Eksim banke, kao zajmodavca) isplatilo je Ministarstvo finansija. Dakle, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao državni organ, nije iz svojih budžetskih sredstava izvršilo uplatu januarske rate, tako da nije bilo potrebe da se ovim povodom obraća Agenciji za zaštitu konkurencije. Budući da je uplata izvršena iz državnog budžeta, a ne sredstvima sa računa Ministarstva saobraćaja i pomorstva, nemamo informaciju da li je, ovim povodom, Ministarstvo finansija tražilo i dobilo mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije – saopštili su iz MSP-a.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.