Razmatra se zatvaranje Ulice crvenih fenjera,

Razmatra se zatvaranje Ulice crvenih fenjera, "seksualne radnice za pojedine turiste samo atrakcija za gledanje"

Gradonačelnica Amsterdama razmatra zatvaranje čuvenog Red Light Districta (Ulice crvenih fenjera) zbog uslova u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici.

Femke Halsima, prva žena na čelu glavnog grada Holandije i nekadašnja predsjednica Zelenih, izjavila je da građani treba da budu u mogućnosti da percipiraju taj dio grada bez prostitucije.

Napomenula je da joj je u cilju zaštita prava seksualnih radnika i radnica, ali i sprječavanje kriminala koji se odvija iza zatvorenih vrata, kao i smanjivanje probleme s lokalnim stanovništvom, piše Index.

Halsima planira da razmotri nekoliko predloga za budućnost tog dijela grada.

Jedan od njih je zatvaranje svih prozora na bordelima, drugi je premještanje poslovanja seksualne industrije na drugu lokaciju, a u trećem bi se fokusirala na mogućnost povećanja radnih mjesta za seksualne radnike i radnice.

Krajem ove godine gradonačelnica će predložiti završnu opciju kao i poslovni plan i zakonske posljedice, nakon čega će gradsko veće raspravljati.

Najavljene su i javne rasprave o budućnosti četvrti u kojoj se nalazi tristotinak prostora koji su povezani sa seksualnim radom. Na taj način žele da uključe same građane u cijelu priču kako bi se adekvatno pobrinuli za taj istorijski dio centra grada koji je u poslednjih nekoliko godina postao bučan centar za turiste.

Gradonačelnica je u saopštenju takođe navela da su seksualni radnici i radnice za pojedine turiste ništa više osim atrakcije za gledanje.

"Često im se rugaju i fotografišu ih bez dopuštenja", dodala je, a spomenula je i značajan porast pranja novca i trgovine ljudima.

Ovo nije prvi pokušaj lokalne samouprave da smanji broj prostora i unaprijedi kvalitet života u tom dijelu grada.

Međutim, blizina glavnog gradskog plovnog kanala i legendarni status same četvrti nisu pomogli da njihov trud urodi značajnim plodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.