Nuhodžić: Etički odbor važan mehanizam kontrole i unapređenja profesionalnog postupanja policijskih službenika
Foto: MUP

Sastanak sa predstavnicima Etičkog odbora.

Nuhodžić: Etički odbor važan mehanizam kontrole i unapređenja profesionalnog postupanja policijskih službenika

Etički odbor važan je kontrolni i korektivni mehanizam koji doprinosi jačanju profesionalizma policijskih službenika, naročito u dijelu postupanja prema građanima, a rad ovog tijela pozitivno je ocijenjen u Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je ministar Mevludin Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima Etičkog odbora.

"Predmeti koje razmatra ovo Tijelo veoma su osjetljivi, a zadaci veoma zahtjevni i odgovorni, naročito imajući u vidu da odluke Odbora utiču kako na integritet policijskih službenika, tako i na kreiranje javnog mnjenja i povjerenje građana u rad policije", istakao je ministar. 

Kakao su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Etičkog odbora podsjetili su da je u prošloj godini, nakon formiranja novog sastava u novembru mjesecu, razmatrano 30 predmeta, od kojih je u 12 dato mišljenje da je prekršen Kodeks policijske etike, a da je od početka ove godine Odbor razmatrao 49 predmeta, od kojih je u 17 ocijenjeno da je Kodeks prekršen.

Zajednički je konstatovano da će se rad ovog Tijela, i pored evidentnog napretka, u narednom periodu dodatno unapređivati, naročito u dijelu promocije Etičkog kodeksa među policijskim službenicima, i u tom smislu najavljena je publikacija i distribucija Kodeksa policijske etike zaposlenima u policiji. 

Takođe je ocijenjeno da postoji prostor za dodatno osnaživanje komunikacije i međusobne saradnje mehanizama koji učestvuju u kontroli rada policije, u cilju afirmacije zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika i jačanja njihovog integriteta, u skladu sa profesionalnom etikom.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.