Eraković: Nove tehnike zračenja unaprijediće rad Klinike za onkologiju i kvalitet usluga Kliničkog centra
Foto: PR Centar

Bez odlaska u Tursku

Eraković: Nove tehnike zračenja unaprijediće rad Klinike za onkologiju i kvalitet usluga Kliničkog centra

Primjena novih savremenih tehnika zračenja na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) omogućiće bolje i preciznije zračenje tumora, zbog čega će ta zdravstvena ustanova biti jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u regionu.

To je saopštio direktor KCCG-a, Jevto Eraković, navodeći da će nova tehnika zračenja unaprijediti rad Klinike za onkologiju i kvalitet usluga KCCG.

„Danas je to pravi primjer u Klinici za onkologiju gdje smo, nakon instalacije novog linearnog akceleratora, šestomjesečne obuke i predane edukacije naših doktora i tehničara, u mogućnosti da našim pacijentima ponudimo nove tehnike zračenja, zbog kojih su do sada morali da idu u druge klinike, prije svega u Tursku“, kazao je Eraković.

On je najavio usvajanje novih metoda liječenja na Klinici za onkologiju.

„Mislim da će ovo pružiti mnogo veći komfor za naše pacijente i jedan novi zadatak za Kliniku, da ovo bude samo prvi korak ka implementaciji novih tehnika. Očekujemo u naredna tri mjeseca i usvajanje novih metoda“, rekao je Eraković.

Direktor Klinike za onkologiju KCCG-a, Vladimir Todorović, pojasnio je da se više od 60 odsto pacijenata sa malignim tumorima liječi zračnom terapijom.

5

Klinika za onkologiju, foto: PR Centar

„Sada smo unaprijedili tehnike i započinjemo sa savremenim tehnikama zračenja, koje se primjenjuju i u savremenim onkološkim centrima. Upravo zbog toga bićemo jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u regionu“, istakao je Todorović.

On je kazao da će pacijenti, sa primjenom tih savremenih tehnika liječenja, moći obaviti sve analize na Klinici za onkologiju, a zbog čega su do sada, kako je rekao, upućivani van Crne Gore.

„Ove savremene tehnike donose bolje i preciznije zračenje tumora, bilo gdje da se nalazi u organizmu. Veoma velika doza zračenja može da se isporuči, s tim što se štite okolna zdrava tkiva, tako da imamo manje neželjenih afekata, akutnih i hroničnih“, naveo je Todorović.

On je kazao je kadar obučen za korišćenje aparata, koji će se, kako je pojasnio, koristiti i u svrhu radiohirurgije.

„Doktori, tehničari i tehnolozi koji rade na aparatu, edukovani su u inostranstvu. Ti timovi su spremni da rade na novoj aparaturi, sa našim konsultantima iz regiona, koji im pomažu da pokrenemo ove nove tehnike“, rekao je Todorović.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.