Svjedoku saradniku minimum tri godine zatvora
ilustracija

Usklađivanje sa odredbama Evropskog naloga za hapšenje

Svjedoku saradniku minimum tri godine zatvora

Usklađivanje crnogorskog Krivičnog zakonika sa odredbama Evropskog naloga za hapšenje značiće povećanje zaprijećene kazne zatvora za 12 krivičnih djela, između ostalog i kazne za svjedoka saradnika.

Time će, kako pišu Vikend novine, umjesto zatvorom do jedne godine ili oslobađanjem od kazne kako to sada važi, svjedok saradnik biti kažnjen sa minimum tri godine zatvora.

Advokat Sava Kostić kazao je da bi takve dopune bile jako dobro rješenje u crnogorskom pravnom sistemu.

“Jer će se onda vidjeti koliko će biti svjedoka saradnika i kako će se demistifikovati odnos tužioca i svjedoka saradnika”, istakao je Kostić.

I njegov kolega, advokat Damir Lekić, dijeli isto mišljenje, dodajući da bi se u tom slučaju institut svjedoka saradnika zasigurno manje koristio.

Kako je kazao, ovim izmjenama bio bi otežan položaj osobe koja, kao pripadnik kriminalne organizacije, doprinese otkrivanju te organizacije, jer bi ta osoba podlegla krivičnoj sankciji, što do sada nije bio slučaj.

„U ovom trenutku, svjedok saradnik se, i pored činjenja najtežih krivičnih djela za koje je propisana kazna i do 40 godina zatvora, abolira kada doprinosi otkrivanju kriminalne organizacije”, naveo je Lekić.

Trenutno je Krivičnim zakonikom propisano da će pripadnika kriminalne organizacije koji otkrije kriminalnu organizaciju ili doprinese njenom otkrivanju kazniti zatvorom do jedne godine, a može se i osloboditi od kazne.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.