Pištolj kojim se ubio Van Gog prodat za više od 160.000 eura
Foto: Rojters

Za trostruko veći iznos od očekivanog

Pištolj kojim se ubio Van Gog prodat za više od 160.000 eura

Pištolj kojim je samoubistvo izvršio holandski umjetnik Vinsent van Gog prodat je na aukciji i to za trostruko veći iznos od očekivanog. Novi vlasnik je za pištolj izdvojio 162.500 eura.

Zarđali revolver je kupio anonimni kolekcionar putem telefonske aukcije. Pištolj je pronašao farmer 1965. godine u blizini sela, gdje je Van Gog proveo svoje posljednje dane. Odgovarao je periodu u kojem je izvršeno samoubistvo, kao i kalibru metka kojim se Van Gog ubio.

Ipak, postoje sumnje u autentičnost pištolja.

Slavni umjetnik je 27. jula 1890. godine ušao u polje u blizini Auvers-sur-Oisea, sela koje se nalazi nedaleko od Pariza, te je ispalio metak u prsa. Nekoliko dana nakon toga je preminuo usljed povreda.

Više od sedam decenija kasnije je zarđali pištolj pronađen u polju iza kuće u kojoj je Van Gog boravio. U zemlji je bio između 50 i 80 godina. Prethodno je pištolj čuvan u Muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Ipak, autentičnost pištolja osporava Institut Van Gog tvrdeći da ništa ne povezuje ostatke pištolja s umjetnikom, te da je aukcija zapravo komercijalizacija tragedije, prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.