U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svijetu
Foto: Boka News

U Tivat uplovila najveća privatna jahta na svijetu "Azzam"

Najveća privatna jahta na svijetu – 180 metara dugi "Azzam" ("Odlučni" u prevodu sa arapskog), uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

Jahta koja pripada predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emierata, šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezala se na mulu 5 tivatske marine, na mjestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara, prenosi Boka News.

"Azzam" je na mulu 5 van domašaja šetača kroz marinu Porto Montenegrio i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

"Azzam" je po specijalnoj narudžbi sagrađen 2013. u čuvenom njemačkom bropdogradilištu Lurssen, a gradnja te jahte koštala je poko 610 miliona dolara.

Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto-tona i veličine je osrednjeg kruzera. Za tako veliko plovilo "Azzam" ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dvije plinske turbine General Electric LM 2500, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

"Azzam" pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara…

Ovaj ultraluksuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu, sve staklene površine na "Azzamu" napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i visoko povjerljivio sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.