Pečurke mogle bi da zamijene antidepresive
Foto: Ilustracija

Pečurke mogle bi da zamijene antidepresive

Halucinogene gljive mogle bi da zamijene antidepresive, koji čine veoma unosno tržište vrijedno više od 15 milijardi dolara.

U protekloj deceniji u čitavom svijetu je zabilježen porast korišćenja antidepresiva, a u nekim zemljama, poput Engleske, dupliran je broj recepata izdatih za ove medikamente.

Doktor Robin Karhart-Haris, sa Kraljevskog koledža u Londonu, predvodi istraživanje o učinku terapijskog korišćenja Psilocibinskih gljiva u poređenju sa antidepresivima.

Uprkos tome što ne želi izvodi zaključke prije nego što sprovede studiju do kraja, kaže da učesnici korišćenje terapije psilocibinom iz gljiva opisuju emotivno opuštanje.

To je potpuna suprotnost sa onima koji koriste antidepresive, za koje pacijenti kažu da im otpuljuju emocije, bilo da su one pozitivne ili negativne.

U novom Centru za istraživanje psihodeličnih supstanci na Kraljevskom koledžu u Londonu takođe se sprovode i još neka istraživanja, a ispituje se još i dejstvo psilocibina na liječenje poremećaja u ishrani.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.