Amfilohije zapanjen izjavom Đukanovića
Mitropolit Amfilohije

Amfilohije zapanjen izjavom Đukanovića

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zapanjen je izjavom Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će "raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve". Amfilohije kaže da je to prvi put u istoriji da "ateista stvara crkvu".

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori i poručuje da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, svidelo se to nekome ili ne.

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, zapanjen je izjavom crnogorskog predsjednika.

"Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsjednika Crne Gore, čoveka koji je nasljednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on prigovara kako neće crkva da se miješa u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu", rekao je mitropolit Amfilohije za RTS.

"Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživjeli staru crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana i tamo se predsjednici ne miješaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsjednika Crne Gore", kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Đukanović je ocijenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "Velike Srbije".

Komentarišući takve izjave, Amfilohije kaže: "To apsolutno nikakve veze nema sa Velikom Srbijom, Mitropolija crnogorsko-primorska i to zna i gospodin Đukanović, u ono vrijeme kad je bio referendum, poručivala je — ako narod izglasa tu nezavisnost, crkva to prihvata."

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već "stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu".

"Pa i taj (Miraš Dedeić, prim.a) je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obaviješten, jer mu je dostavio jedno pismo prije desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vjera, takva večera. To je direktno mešanje u pitanje crkve i njenog ustrojstva".

Amfilohije navodi da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i crkvu i njeno ustrojstvo.

"Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gdje je crkva bila državna vjera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija, i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu pripadali."

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na novi zakon kojim bi trebalo da budu regulisana pitanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"Prvi nacrt zakona je propao zbog mišljenja Venecijanske komisije. Iako je bilo razgovora sa ministrom pravde Pažinom, dogovarali smo se o tekstu zakona, i skoro pola tog teksta smo dogovorili, u međuvremenu se pojavljuje novi predlog, koji je još gori od onog prethodnog koji je odbijen od Venecijanske komisije i protivan svim evropskim zakonima. Razgovorali smo sa vodećim evropskim stručnjacima koji se time bave. To je nešto što nema nikakve veze sa pravom i pravdom".

Amfilohije zaključuje: "Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovora u svoje vrijeme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.