Đukanović: Obnovom autokefalnosti ispraviti istorijsku nepravdu
Milo Đukanović

Konferencija DPS-a u Nikšiću

Đukanović: Obnovom autokefalnosti ispraviti istorijsku nepravdu

Obnova Crnogorske autokefalne crkve je važan korak u ispravljanju istorijske nepravde, kazao je predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u Nikšiću na opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a.

Đukanović je kazao dopadalo se to nekome ili ne, na tom pitanju će se vrlo predano raditi, uz ocjenu da Srpska crkva u Crnoj Gori čuva infratsrukturu ideje "Velike Srbije".

"Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, dakle, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja i evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći na taj način da čuva vjerski monopol u Crnoj Gori, da opstruira uspostavljanje pravne države i da nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada", kazao je Đukanović.

Priča o prekograničnim eparhijama, prema njegovim riječima, suprotna osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu "Velike Srbije" u koju oni vjeruju.

"Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji "Velike Srbije". Moramo svojom postojanošću, svojom odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa. Da nema nikakvih grešaka. Da naše odluke nijesu greške, da su one vrlo temeljno promišljene, da su to greške kojima ispravljamo teške istorijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka", kazao je Đukanović.

Poručio je da je ostao jedan važan korak kojim ćemo takođe ispraviti jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX vijeka.

"A to je obnova Crnogorske autokefalne crkve i da, dopadalo se to nekome ili ne, da ćemo na tome vrlo predano raditi jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista, kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.