Stalno jedete ovaj keks, a da li znate koje je značenje rupica i rezova na njemu?
Ilustracija

Stalno jedete ovaj keks, a da li znate koje je značenje rupica i rezova na njemu?

Poznati keks Pti Ber(Petit Beurre) obilježio je mnoga detinjstva, a i danas djeci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje, javlja net.hr.

“Petit Beurre”, što u prevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena.

Da preciziramo, godine 1886. u Nantu stvoren je širom svijeta čuveni keks, koji se i dalje spravlja prema istom receptu u tvornici koja nosi inicijale njegova tvorca, Luja Lefevra Itila.

Može se reći da je Luj Lefevr Itil zapravo pionir industrijske ere. Perfekcionista sa smislom za marketing, ovaj je čovjek shvatio važnost pakovanja i građenja imidža brenda. S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod: mlijeko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažovao velike umjetnike svojeg doba.

petitbeurrefleurdesel

Svoj izgled keks duguje kalupu koji je Luj donio iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primijetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive. 

Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za pti ber?

Kada pogledate keks, uočit ćete uglove, zupce i rupice, ali prije nego što keks pojedete, vjerovatno bi rijetko kome palo na pamet da sve to broji i dobijenim iznosima dodijeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima pti ber, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 sedmice u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednom danu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.