Lakušić: Stari put od Bioča preko Lijeve Rijeke do Mateševa nije rekonstruisan od kada ga je otvorio kralj Nikola
Lakušić: Put u očajnom stanju

Lakušić: Stari put od Bioča preko Lijeve Rijeke do Mateševa nije rekonstruisan od kada ga je otvorio kralj Nikola

Do Lijeve Rijeke teško je doći , zbog neadekvatnog održavanja puta, sa puno udarnih rupa. Ovaj putni pravac u sve lošijem je stanju, a od prije nekoliko godina, usled popuštanja potpornih zidova, veoma je opasan za odvijanje saobraćaja, upozorio je Zoran Lakušić odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica iz Demokratske narodne partije.

Lakušić ističe da su mještani, koji gravitiraju prema sjevernom dijelu Podgorice, nezadovoljni  neodržavanjem regionalnog  puta Bioče – Lijeva Rijeka. Prošlogodišnje popravke puta,kako dalje navodi, bile su  izuzetno lošeg kvaliteta.

"Nešto se radilo, ali to je urađeno nekvalitetno i nikad ovaj put nije popravljen kvalitetno. Izrežu se kocke gdje je rupa, napuni se pijeskom i prekrije betonom ili asfaltom, popravi se, međutim, te “zakrpe” ubrzo propadnu.Put je nije bezbjedan za putovanja, jer se nikada nije pristupilo sveobuhvatnoj rekonstrukciji, već se rekonstrukcije svode na popravke, koje imaju za cilj kratkoročno osposobljavanje puta. Potrebno je  izvršiti ojačanja potpornih konstrukcija i zidova, koji su propali skoro na cijelom putu . Iako se povremeno sprovodi parcijalna modernizacija, put je u velikoj mjeri  oštećen i predstavlja latentnu opasnost po bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.", saopštio je Lakušić.

Naglašava da su sada oštećenja još vidljivija i mnogo opasnija po učesnike u saobraćaju i da je skoro neprohodan za putnička vozila, na pojedinim mjestima nema asfalta i urušavaju  se potporni zidovi što je i uzrok saobraćajnih nezgoda.

IMG20190526140359

"Dionica puta Bioče - Lijeva Rijeka,  značajno je  oštećena i veoma opasna za saobraćaj na pojedinim djelovima  i ovim putem ide samo onaj ko mora i ko ne zna kakav je put. Potpuno je zapostavljen od strane “Crnagoraputa”, od kad su počeli radovi na autoputu. Građevinske kompanije  koje grade autoput, uništavaju ovaj regionalni put. Intezivan saobraćaj teških kamiona i građevinskih mašina, razorno djeluju na skromnu kolovoznu konstrukciju, jer put nije dimenzionisan i projektovan za takav vid saobraćajnog opterećenja.", navodi Lakušić.

Mještani traže od državnih i gradskih organa da učine napor, kako bi ovaj putni pravac bio rekonstruisan,  jer skoro da nema mjesta da  na njemu nema oštećenja.

"Stari put od Bioča ,preko Lijeve Rijeke do Mateševa, u očajnom je  stanju i nije rekonstruisan od kada ga je otvorio kralj Nikola, 1904. godine. Često se koristi kao alternativni pravac u slučaju zatvaranja magistralnog puta kroz kanjon Morače, zbog saobraćajnih nesreća.Narod koji prolazi i živi na ovom prostoru, u ovo doba intezivno koristi put, jer su u toku radovi na imanjima i radovi oko njihovih objekata. Put u ovakvom stanju je veoma opasan i  ako se malo brže vozi, dolazi do udesa zbog brojnih rupa. Zbog toga, mještani apeluju na nadležne ,da poprave put, kako bi se nezgode izbjegle i kako bi mogli udobno i bezbjedno putovati.", naglašava Lakušić.

lakusic

Lakušić

Poseban problem je, dodao je, saobraćanje teških teretnih motornih vozila i preko 40 tona iako je put dimenzionisan za teretna vozila do 7 tona.

"Zbog povećanog inteziteta, teški kamioni i teške građevinske mašine, oštećuju ovaj put, što ponegdje poprima razmjere potpune devistacije ovog regionalnog puta, koji nije projektovan za takav vid saobraćaja. Pomenuto preopterećenje  dovodi do razaranja kolovozne površine i obrušavanja potpornih zidova. Prekoračava se nosivost mostova , propusta i potpornih zidova, usljed čega dolazi do njihovog oštećenja, i upravo  iz tih razloga,  neophodno je  sprovoditi skupe rekonstrukcije, a za to  veoma  često nedostaje sredstava.Mještani traže da se put hitno popravi, jer praktično nema jednog metra neoštećenog asfalta. Svuda su rupe, ulegnuća i veliki je rizik za sve učesnike u saobraćaju da se kreću ovim pravcem. To nijesu bilo kakva oštećenja ,već rupe i krateri, koji se nalaze svuda po kolovozu. Na najkritičnijim djelovima puta ,na kojima je asfalt najviše propao i gdje postoje udarne rupe, ako neko prolazi a ne poznaje ovaj put može da “nastrada”.", upozorava funkcioner DNPa.

IMG20190526140008

Poručuje da je potrebna  sanacija cijelog puta ili makar kritičnih djelova, kako bi se na taj način putovanje onih koji ovuda prolaze svakodnevno ili povremno, a kojih nije mali broj u ljetnjem priodu, učinilo bezbjednim i udobnim.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.