Jačanje administrativnih kapaciteta mora biti u fokusu daljih pristupnih pregovora
Foto: PR Centar

Drljević na panel diskusiji “Uspjesi i izazovi u pregovaračkom procesu – slučaj Crne Gore i Republike Srbije”

Jačanje administrativnih kapaciteta mora biti u fokusu daljih pristupnih pregovora

Evropska unija (EU) će u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju, a budući saziv Evropske komisije i Evropskog parlamenta u svom fokusu imaće dalje jačanje Unije, te intenziviranje njene politike proširenja.

 To je, kako je saopšteno iz Univerziteta Donja Gorica (UDG), na panel diskusiji “Uspjesi i izazovi u pregovaračkom procesu – slučaj Crne Gore i Republike Srbije”, ocijenio glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

„Na panel diskusiji je govorila i šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije sa EU i prof. dr Tanja Miščević. Panelisti su istakli ključna dostignuća i izazove u pregovaračkim procesima Crne Gore i Srbije sa Evropskom unijom, a razgovarano je i o ostalim značajnim pitanjima iz procesa evropskih integracija država Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Drljević je, kako se navodi, govoreći o razvoju procesa pristupnih pregovaranja koje Crna Gori vodi već sedam godina, istakao ključne rezultate tog procesa, naročito u pogledu izrade strateških dokumenata i jačanja institucija.

„On je optimistično govorio o budućnosti Evropske unije u kontekstu nedavno završenih izbora za Evropski parlament, te istakao uvjerenje da će Evropska unija u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju. Takođe, Drljević je dodao da vjeruje da će budući saziv Evropske komisije i Evropskog parlamenta u svom fokusu imati dalje jačanje Unije, te intenziviranje njene politike proširenja“, saopšteno je iz UDG-a.

udg3

U svom izlaganju, glavni pregovarač Crne Gore je naglasio zadovoljstvo velikom podršku crnogorskih građana kada su u pitanju evropske integracije.

„Među ključnim izazovima u nastavku procesa pregovaranja, Drljević je istakao važnost konsolidacije unutar same Unije, imajući u vidu brojne krize sa kojima se suočava, među kojima posebno mjesto zauzima izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza. Na kraju svog izlaganja, on je pokazao i optimističnost po pitanju roka ulaska Crne Gore, ističući 2025. godinu kao realan rok za završetak svih započetih reformi i integraciju Crne Gore u EU“, kaže se u saopštenju.

Miščević je, kako se navodi, posebno istakla važnost obučavanja i osposobljavanja kadrova koji će okončati proces pregovaranja.

„Prema njenom mišljenju osposobljenost kadra biće posebno značajna od momenta kada države postanu punopravne članice. Ona je studentima dala snažnu poruku i motivaciju da se usavršvaju u oblasti evropskih studija, te označila tu oblast kao veoma perspektivnu, sa značajnim rastom radnih mjesta u narednim godinama i decenijama“, ističe se u saopštenju.

Upoređujući pristupne pregovore Crne Gore i Republike Srbije sa Evropskom unijom, Miščević je istakla da postoji dosta sličnosti u integracionim procesima, ali da ima fundamentalnih razlika.

„Među njima, posebno mjesto zauzima veoma opterećujuće i osjetljivo političko pitanje odnosa sa Kosovom, koje u značajnoj mjeri određuje dinamiku procesa pregovaranja. Iako Srbija ima manje otvorenih poglavlja od Crne Gore to ne znači da je u lošijem procesu pristupanja od Crne Gore, upravo zbog pitanja odnosa sa Kosovom“, zaključila je prof. Miščević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.