Ženski mozak bolje funkcioniše u ovim uslovima
Ilustracija

Ženski mozak bolje funkcioniše u ovim uslovima

Najnovije istraživanje moglo bi da pomogne kompanijama da povećaju produktivnost.

Odavno je utvrđeno da muškarci imaju neznatno višu tjelesnu temperaturu od žena, pa su tako temperature u većini kancelarijskih prostorija prilagođene muškarcima.

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, to bi moglo da bude loša poslovna politika. Naučno istraživanje, sprovedeno u Njemačkoj, sugeriše da ženski mozak bolje funkcioniše na visokim temperaturama.

S druge strane, muškarci bolje funkcionišu na nižim temperaturama, odnosno u hladnijim prostorijama, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS One, a prenosi The Guardian.

U istraživanju je učestvovalo 500 žena i muškaraca koji su morali da obavljaju različite zadatke na različitim temperaturama.

Na višim temperaturama, žene bolje rade matematiku i zadatke verbalne prirode, dok na nižim temepraturama iste zadatke bolje obavljaju muškarci.

U toplijim uslovima žene značajno poboljšavaju produktivnost, dok u obrnutom slučaju ne dolazi do značajnog pada muške produktivnosti.

"Naše istraživanje sugeriše da bi firme u čijim kancelarijama rade i sjede osobe oba pola mogle da profitiraju ako bi temperaturu podesile na veću od uobičajene", sugeriše se u istraživanju.

Kako u članku ističe The Guardian, možda rezultati ovog istraživanja objašnjavaju činjenicu da muškarci u odijelima i kravatama pretvaraju svoje kancelarije u "iglo".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.