Crna Gora je posvećena zajedničkim vrijednostima Savjeta Evrope
Sa sastanka

Darmanović u Helsinkiju

Crna Gora je posvećena zajedničkim vrijednostima Savjeta Evrope

Ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 129. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) u Helsinkiju.

U fokusu diskusije bili su aktuelni izazovi, modaliteti za jačanje djelovanja Savjeta Evrope, obezbjeđivanje dugoročne efikasnosti sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima i saradnja između SE i Evropske unije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„Naša je dužnost da se posvetimo nasljeđu Savjeta Evrope u godini obilježavanja 70. godišnjice postojanja i doprinesemo uspješnom odgovoru na izazove i promjene čiji smo svjedoci u današnjoj Evropi“, kazao je crnogorski šef diplomatije na sjednici Komiteta ministara SE, te dodao da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju zajedničkih vrijednosti evropskih naroda.

D6wifC0W4AAyfm

 Darmanović je ponovio našu čvrstu privrženost temeljnim principa Savjeta Evrope, te ukazao na veliki doprinos Savjeta reformskim procesima Crne Gore i izgradnji institucionalnih kapaciteta. 

„Savjet Evrope je doprinio uspostavljanju ključnih vrijednosti na evropskom kontinentu, u prvom redu u pogledu jačanja vladavine prava i demokratskih principa“, zaključio je ministar.

Na sjednici Komiteta, ministri su naglasili potrebu za koordiniranim djelovanjem, kako bi ojačali sposobnost Organizacije da reaguje u situacijama u kojima država članica krši svoje zakonske obaveze ili ne poštuje standarde, temeljna načela i vrijednosti koje podržava SE.

U Helsinkiju je danas Francuska preuzela polugodišnje predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope. U tom kontekstu, ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi prioritetima francuskog predsjedavanja, među kojima su jačanje sistema Evropskog suda za ljudska prava, zaštita najugroženije populacije i dalja promocija Istanbulske konvencije.

 Darmanović je, takođe, prisustvovao i ceremoniji obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja Savjeta Evrope.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.