U osnovnim školama djevojčicama zabranjen veo preko lica
Foto: Ilustracija

Austrija

U osnovnim školama djevojčicama zabranjen veo preko lica

Austrijski poslanici usvojili su prijedlog zakona kojim se muslimanskim djevojčicama zabranjuje da nose veo preko čitavog lica u osnovnim školama.

Predloženi zakon dobio je podršku vladajuće Narodne partije i desno orijentisane Slobodarske stranke, a opozicione partije su bile protiv.

Prema tekstu zakonskog prijedloga, predmet zabrane može biti svaka odjeća koja pokriva glavu iz ideoloških ili vjerskih razloga, prenio je "Sputnjik".

Poslanici su precizirali da ovoj odredbi ne podliježe kapa koju nose dječaci iz vjerske grupe sika, kao ni tradicionalna jevrejska kapa jarmulka.

Prijedlogom zakona nisu obuhvaćeni ni predmeti koji se nose na glavi iz medicinskih razloga, prenosi Srna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.