Japan: Počelo testiranje voza koji dostiže brzinu od 400 km/h(VIDEO)
Foto: Screenshot

Japan: Počelo testiranje voza koji dostiže brzinu od 400 km/h(VIDEO)

Japan je započeo testiranje nove generacije "bullet voza" pod nazivom Alfa-X.

Voz će proizvoditi kompanije Kawasaki Heavy Industries i Hitachi, a moći će da dostigne maksimalnu brzinu od 400 km/h, ali se očekuje da će voziti putnike brzinom do 360 km/h kada uđe u službu 2030. godine. Prije toga su potrebne godine testiranja te noćne vožnje između gradova Aomori i Sendai.

Kako bi se nosio s velikim brzinama, bullet voz ima aerodinamični nos dug 22 metra, koji je dizajniran da minimalizuje pritisak i smanji količinu buke koju voz stvara, posebno u situacijama kad prolazi kroz tunele. Biće testiran i nos dužine 16 metara. Voz je opremljen zračnim kočnicama montiranim na krovu, kao i magnetnim pločama za kočenje.

Alfa-X će postati najbrži bullet voz na svijetu kad se pojavi 2030. godine, ali neće biti najbrži voz na svijetu. Ta titula trenutno pripada šangajskom maglev vozu koji koristi magnete kako bi lebdio iznad šina. Njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h. Japan se priprema za puštanje u službu svog maglev voza između Tokija i Nagoje 2027. godine, koji bi trebao dostizati brzinu do 505 km/h.

Prije dolaska novog bullet voza 2030. godine Japan planira da počne koristiti novu Supreme verziju postojećeg Shinkansen bullet voza u vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Novi voz će dostizati brzinu do 300 km/h, ali će biti lakši, ekonomičniji i udobniji. Takođe, putnici će imati više prostora za noge, kao i utičnice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.