Crna Gora dosljedno slijedi bezbjednosnu politiku Alijanse
Ivanović sa podsekretarom za odbranu SAD

Ivanović u Vašingtonu o odbrambenoj saradnji dvije zemlje

Crna Gora dosljedno slijedi bezbjednosnu politiku Alijanse

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore snažno posvećeni sveukupnoj modernizaciji crnogorskih oružanih snaga, a naša država aktivnom doprinosu međunarodnom miru, kao i dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

To je istakao generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović koji se sastao u Vašingtonu sa podsekretarom za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Džonom Rudom.

Ivanović je apostrofirao sveobuhvatnu podršku SAD-a Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, kao i aktuelnu saradnju dvije zemlje, koja se primarno zasniva na principima strateškog savezništva i partnerstva. 

Ivanović je upoznao sagovornika sa prioritetima razvoja crnogorskog odbrambenog sektora, istakavši da je članstvo Crne Gore u NATO istorijski uspjeh naše zemlje u pogledu vanjske i bezbjednosne politike.

"On je naglasio da će Crna Gora, kao najmlađa punopravna NATO članica nastaviti aktivno da prati i sprovodi odbrambenu politiku Alijanse, podržavajući integracijske napore partnerskih zemalja i promovišući politiku otvorenih vrata. Ivanović se posebno osvrnuo na značaj saradnje sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, u okviru Programa državnog partnerstva, uz očekivanje da će se ukupna odbrambena saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti kroz sadržajne zajedničke projekte", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

5971295924127721689569042346136764592160768n
Pohvaljen aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, foto:MOD

Podsekretar Rud izrazio je zadovoljstvo što SAD i Crna Gora sarađuju u svojstvu saveznika u okviru Alijanse, te ukazao na izuzetan uspjeh naše zemlje u sprovođenju neophodnih reformi bezbjednosnog sektora koje su prethodile NATO članstvu.

On je, kako je saopšteno, pohvalio aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju dalje procese unapređenja kapaciteta Vojske Crne Gore.

Ivanović se sastao i sa v.d. pomoćnika zamjenika sekretara odbrane za NATO, Endrjuom Vinternicom.

Tom prilikom, Ivanović je naglasio značaj sveobuhvatne podrške SAD-a koja je bila presudna za realizaciju primarnog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u NATO.

"On je istakao da Crna Gora dosljedno slijedi bezbjednosnu politiku Alijanse, te posvećeno pristupa ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva. Tokom sastanka identifikovani su modaliteti unapređenja odbrambene saradnje dvije zemlje u okviru NATO. Vinternic je naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore u ispunjavanju ciljeva sposobnosti i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta.", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ivanović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane u posjeti američkom Sekretarijatu za odbranu - Pentagonu, povodom današnjih osmih po redu Bilateralnih odbrambenih konsultacija. Ivanović će sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbrane, Lorom Kuper (razgovarati o aktuelnoj i budućoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.