OEBS podržao trodnevnu radionicu o zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore u Podgorici i na Cetinju
Foto: OEBS

OEBS podržao trodnevnu radionicu o zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore u Podgorici i na Cetinju

Da bi dalje ojačala kapacitete Crne Gore u kreiranju digitalne baze podataka o kulturnim dobrima, Misija OEBS-a u Crnoj Gori, uz podršku OEBS-ovog Sekretarijata za transnacionalne prijetnje (TNTD), organizovala je trodnevnu radionicu o najboljim praksama u zaštiti kulturnog nasljeđa od trgovaca kulturnim dobrima od 7. do 9. maja 2019. godine u Podgorici i na Cetinju.

Ovaj događaj je bio nastavak regionalne radionice o borbi protiv nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima koja je oktobru 2018. godine organizovana zajedno sa TNTD-om i italijanskim predsjedavanjem OEBS-om.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe zahvalila se svim učesnicima i stručnjacima iz Austrije, Sjeverne Makedonije i predstavnicima ministarstava kulture i pravde, Osnovnog suda u Nikšiću i Univerziteta Mediteran na njihovom učešću u trodnevnoj radionici.

“Osim predavanja, ova radionica omogućava diskusije o najboljim praksama, mehanizmima i alatima za praćenje arheoloških nalazišta i održavanje kontrola u muzejima, zaštitu muzejskih predmeta i razmjenu dobrih praksi u među-agencijskoj saradnji“, kazala je Leirtroe otvarajući radionicu.

IMG1837

Foto: OEBS

Ona je, takođe, najavila da će u novembru ove godine biti organizovane dvije radionice na istu temu.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dražen Blažić kazao je da kulturna baština, s jedne strane, svjedoči o našoj ponosnoj istoriji, dostignućima i najvrjednijim predmetima naše države i društva. Sa druge strane, kulturno nasljeđe u savremenom kontekstu je izuzetno važan resurs sa ekonomskim potencijalom za valorizaciju.

“Danas možemo zaključiti da je kulturna baština često meta brojnih zloupotreba i pokušaja krijumčarenja. Iz tog razloga, sprječavanje nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima je izuzetno važan zadatak i zahtijeva oprezan stav države prema ovom novom izazovu”, rekao je Blažić.

Prva dva dana radionice održana su u Podgorici, a treći dan u Prijestonici Cetinje, gdje su učesnici posjetili Narodni muzej Crne Gore, stari Vladin dom, izložbene prostore Umjetničkog, Istorijskog i Etnografskog muzeja i Dvorac Kralja Nikole.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.