I ljepota na usta ulazi, ne samo zdravlje: Devet koje oporavljaju oštećenu kosu
Foto: Ilustracija

I ljepota na usta ulazi, ne samo zdravlje: Devet koje oporavljaju oštećenu kosu

Hrana koju unosimo u organizam se odražava na kosu koliko i na kožu, a srećom postoje “supernamirnice” koje pomažu da se i kosa koja je u najgorem stanju dovede u red.

Hrana koju unosimo u organizam se odražava na kosu koliko i na kožu, a srećom postoje “supernamirnice” koje pomažu da se i kosa koja je u najgorem stanju dovede u red, prenosi 24sata.hr. 

Rijetke su srećnice koje nikad nisu poželjele da im kosa nije tako tanka, masna, popucala, beživotna, razbarušena, rijetka, tvrda, ravna, kovrdžava... - lista nema kraja. Baš kao i kod brige o koži, i za lijepu kosu treba njege i uloženog vremena, jer je dlaka pati zbog toga što je izlagana raznim hemikalijama, nečistoćama, tvrdoj vodi, zagađenom vazduhu, trpi usljed unosa nezdrave hrane pune aditiva, nedostatka sna ili stresa. 

A evo koje 'supernamirnice' će pomoći da se kosa oporavi, da raste brže i bude jača.

Sjemenke bundeve 

Ove sjemenke su bogate cinkom koji ubrzava deobu ćelija i nastanak keratina, proteina koji je ključan materijal od kojeg je građena dlaka. Poznato je da cink čuva boju kose i sprječava nastanak peruti, a može se naći i u sičivu, sjemenkama susamaa, leblebiji, jagnjetini... 

59385538ab084934bc7d2c450a0a0a7etikvakospice

Foto: Ilustracija

Avokado 

Avokado je odličan za rast i debljinu vlasi, jer je bogat bakrom koji pomaže u izgradnji kolagena i elastina u vlasi. Bakar je u većim količinama prisutan i u školjkama, žitaricama, tamno zelenom povrću poput spanaća i graška. 

Jaja 

Jaja ubrzavaju rast kose i pomažu da dlaka bude deblja, ali i čvršća. Puna su kombinacije proteina i biotina, a oba nutrijenta su odlična za zdravu kosu.

bastJAJA

Foto: Ilustracija

Riba 

Ribe poput skuše, lososa i haringe su superhrana za kosu jer su bogate omega-3 masnim kisjelinama. Losos je pun i D vitamina i proteina koji su zaslužni za jaču vlas i zdravo tjeme. 

Borovnice 

Pune su antioksidanasa koji čuvaju folikul od oštećenja, a vitamin C učestvuje u proizvodnji kolagena i apsorpciji gvožđa. I jedno i drugo ubrzava rast kose. 

251ef4fffd3b32a82f8d

Foto: Ilustracija

Krompir 

Jedan krompir srednje veličine sadrži dovoljno beta karotena da se proizvede četiri puta više vitamina A nego što je čovjeku potrebno u danu. Ako ga uvrstite u svakodnevni meni, kosa će vam biti zahvalna.

Spanać 

Pun je vitamina A i C, folne kisjeline i gvožđa. Zbog velike količine gvožđa pomaže da crvena krvna zrnca prenose kiseonik kroz tijelo. On zatim podstiče metabolizam koji utiče na rast kose i ispravljanje oštećenja unutar folikula. 

spanac2

Foto: Ilustracija

Soja 

Jedna je od najvažnijih namirnica za brži rast kose, jer je biljka bogata enzimima koji snažno djeluju na njen rast. 

Meso 

Meso je izvor proteina koji su ključni za rast kose, a za dobar učinak na kosu je posebno važno redovno jesti crveno meso, koje je bogato i gvožđem.

Super žena
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.