Preživjeli pilot otkriva šta se dešavalo prije avionske nesreće (VIDEO)
Foto: EPA

Samo 37 putnika preživjelo

Preživjeli pilot otkriva šta se dešavalo prije avionske nesreće (VIDEO)

Samo 37 putnika je preživjelo stravičnu avionsku nesreću u Moskvi.

Smatra se da su ostali poginuli zbog toksičnog dima koji je ispunio trup aviona.

“Većina putnika koji nisu uspjeli da na vrijeme pobjegnu iz aviona su se ugušila u dimu”, rekao je izvor za Tass.

“Detaljan izvještaj će biti dostupan nakon forenzičkog istraživanja. U ovom trenutku možemo samo zaključiti da su se ugušili”, dodao je izvor.

Nesreća se dogodila u moskovskoj aerodromu kada se avion SU-1492 sa 73 putnika i petoro članova posade zapalio po prisilnom slijetanju nedugo nakon polijetanju.

Uz 41 poginulu osobu, hospitalizovano je još devetoro ljudi. Troje je zadobilo teške povrede, a ostali su nešto lakše povrijeđeni.

Pilot Aeroflotovg aviona koji je letio za Murmansk potvrdio je da je trup aviona nakon uzlijetanja pogodila munja te su tada prešli na ručno upravljanje. Zbog udara su pukle veze s kontrolom leta, ali posada je uspjela da uspostavi vezu na frekvenciji u slučaju nužde, prenosi Neva Today.

Situaciju je dodatno otežala komunikacija sa kontrolom leta koja je otkazala "zbog udara munje".

“Kontrolori leta su nam pomogli, oni su nas navodili na pistu. Brzina nije bila prevelika, bila je to normalna brzina za sletanje”, opisao je situaciju pilot.

Po njegovim riječima požar je buknuo nakon slijetanja, u vazduhu ga nije bilo. Jedan od razloga mogli su biti i puni rezervoari za gorivo.

Ranije je istražni tim definisao glavne moguće razloge za nesreću: nedovoljno iskustvo pilota, kontrolora leta i radnika koji su vršili tehnički nadzor aviona; neispravnost aviona; nepovoljni vremenski uslovi.

 

 

B92/Večernji.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.