Mlada na vjenčanju izabrala djevojačko prezime pa je svatovi napali
Foto: Ilustracija

Mlada na vjenčanju izabrala djevojačko prezime pa je svatovi napali

U tradiciji mačvanskog kraja je da se nevjesta odrekne djevojačkog prezimena i prilikom zaključenja braka izjasni da se ubuduće preziva kao suprug.

Pošto ovaj običaj ima ishodište u patrijarhalnim porodičnim odnosima koji sve više blijede, u novije vrijeme se o tome obavezno razgovara prije nego što mladenci stanu pred matičara.

U protivnom, vjenčanje se lako pretvori u skandal ako se nevjesta poslije sudbonosnog “da” izjasni da zadržava svoje prezime.

Jedna mlada žena, koja iz razumljivih razloga ne želi da joj se objavi ime, upravo tako je šokirala svatove, a najviše svekra i svekrvu.

Prije vjenčanja ona i suprug nisu smjeli da saopšte da će svom djevojačkom prezimenu dodati njihovo.

“Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem prezime muža, nastao je opšti žamor među gostima u sali za vjenčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu mogli da se suzdrže. Iako sam se trudila da ne obraćam pretjerano pažnju, već da uživam u našem vjenčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu porodicu kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala”, priča ona, prenosi Kurir.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.