U Siriji u aprilu ubijena 324 civila
Foto: EPA

U Siriji u aprilu ubijena 324 civila

Tokom proteklog mjeseca u Siriji su poginula 324 civila, podaci su Mreže za ljudska prava u Siriji (SNHR).

U najnovijem izvještaju ove organizacije navedeno je da se među smrtno stradalima u martu ove godine nalaze i 74 maloljetnika i 44 žene. 

Rat u Siriji traje već osam godina, a u prošlom mjesecu, u napadima snaga sirijskog predsjednika Bašara El-Asada i terorističkih organizacija koje podržava Iran, poginuo je 161 civil, uključujući 34 maloljetnika i 22 žene. 

U napadima u regijama pod kontrolom SDG-a, pod čijim plaštom djeluje teroristička organizacija YPG/PKK-a, ubijeno je 12 civila, među kojima je jedno dijete i dvije žene. 

SNHR je objavio i podatak da je u napadima ruskih snaga ubijeno najmanje 13 civila, napadima terorista ISIS-a 10. 

Napadi opozicionih snaga i oružanih grupa doveli su do smrti četvoro civila. Prema podacima SNHR-a, u napadima neidentificiranih strana poginula su 124 civila. 

Među smrtno stradalima nalaze se i dva predstavnika medija i dvojica zdravstvenih radnika. Podaci SNHR-a govore i da su 54 osobe izgubile život od posljedica mučenja. 

Prema podacima SNHR-a, u januaru ove godine na podrucju Sirije ubijeno je 197 civila, u februaru 246, u martu 334, te u aprilu 324, sto je ukupno 1.101 civil. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.