Edukativne i kreativne radionice u ZIKS-u
ZIKS

Edukativne i kreativne radionice u ZIKS-u

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) će od juna do septembra biti organizovane edukativne i kreativne radionice namijenjene zatvorenim i pritvorenim osobama, u okviru projekta Lična karta dostajanstva.

Projekat, koji je podržalo Ministarstvo pravde, realizuje nevladina organizacija (NVO) Identitet.

“Osobenost ovoga projekta je verzija uzora koja se realizuje u procesu osvješćivanja etike pojedinca, njegovih kognitivnih sposobnosti i konativnih osobina, kao i kreativnog izraza. Kreativne radionice će voditi bivša zatvorenica Olivera Ćirković”, navodi se u saopštenju te NVO, prenosi agencija MINA.

Glavni cilj projekta je uvažavanje ljudskih prava i dostojanstva osoba lišenih slobode i osuđenih.

“Iako Ustav i brojni međunarodni instrumenti garantuju nepovrjedivost fizičkog i psihičkog integriteta čovjeka i garantuju da niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, od neprocjenjivog je značaja naglašavati i permanentno unaprjeđivati dostojanstvo osoba lišenih slobode i osuđenih”, dodaje se u saopštenju.

Projekat je osmišljen tako da daje doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika, kao i da unaprijeđuje prevenciju i smanjenje procenta recidiva u kriminal, primjenom etičkih modaliteta kreiranja realnosti.

Za radionice postoji veliko interesovanje zatvorenika u ZIKS-u.

U okviru kreativnih radionica pojedinci i grupe će stvarati, interpretirati, odnosno davati personalni izraz korišćenjem raznovrsnih materijala. Takođe će se razvijati scenski i muzički izraz.

Očekivani rezultati te aktivnosti su deset murala, 50 crteža i slika, 150 književnih ostvarenja, 30 snimaka scenskih interpretacija i/ili nastupa, nakon čega slijedi organizovanje izložbe personalnog izraza, na otvorenom, u krugu ZIKS-a i medijsko predstavljanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.