ZIKS ponovo zatvoren za posjete rodbine i advokata
Zatvor u Spužu

Uslijed loše epidemiološke situacije

ZIKS ponovo zatvoren za posjete rodbine i advokata

Nije prošlo ni šest mjeseci od kako je uprava spuškog zatvora poslije duže pauze odobrila posjete zatvorenicima, koje su bile obustavljene zbog pandemije korona virusa, a ta zabrana je ponovo stupila na snagu nekoliko dana prije novogodišnjih praznika.

Portparol ZIKS-a Nebojša Janković potvrdio je ovu informaciju, a prema nezvaničnim saznanjima portala "Dan", zabrana posjeta rodbine i advokata trajaće do 12. januara.

Poslednja u nizu mjera koju su donijeli Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Ministarstvo zdravlja bila je naredba o preduzimanju seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja korona virusa. Jedna od tih mjera odnosi se na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i njome su zabranjene posjete licima lišenim slobode, ali ona nije podrazumijevala advokate i sudske vještake, koji su mogli ući u zatvor po odluci suda.

"Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Institut za javno zdravlje preduzimaju aktivnosti u cilju stvaranja uslova za omogućavanje ostvarivanja prava na posjete licima lišenim slobode", saopšteno je tada iz UIKS-a.

Više osuđenika i članovi njihovih porodica više puta su reagovali, tvrdeći da su im mjesecima uskraćena prava na posjete i da se ta odluka ne mijenja iako je u međuvremenu ukinuta većina privremenih mjera koje su bile na snazi od početka epidemije kovida-19 u Crnoj Gori.

"Trpimo veoma tešku situaciju, i mi kao porodice i oni koji su unutra. Posjeta nema, a istovremeno svakodnevno iz spoljnjeg svijeta u UIKS ulaze službenici", kazao je jedan od sagovornika portala "Dan" koji je želio da ostane anoniman.

Krajem marta prošle godine, NKT i UIKS zabranili su osuđenicima koji koriste pogodnosti vikenda u krugu porodice da izlaze iz zatvora dok ne prođe opasnost od korona virusa, a donijeta je odluka da se onima koji su iza rešetaka novac može uplaćivati samo preko pošte.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.