Crna Gora dobro pozicionirana po pitanju kamata
Foto: Ilustracija

Bez promjena u naredne tri godine

Crna Gora dobro pozicionirana po pitanju kamata

U naredne dvije do tri godine nije za očekivati promjenu kamatnih stopa na kredite i depozite u Crnoj Gori, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

On je objasnio da se ova prognoza oslanja na posljednja oglašavanja Evropske centralne banke, ali i privredna kretanja koja ukazuju na recesiju u nekim od važnih zemalja Evropske unije.

“Kamatna stopa u plasmanima zavisi umnogome od njihovih rizika. Banke su akcionarska društva, gdje menadžment odgovara vlasnicima za rentabilnost i uvažavanje tržišnih principa poslovanja. Strategija svake banke određuje kamatne stope u plasmanima i prikupljanju sredstava za njih, tako da ne možemo administrativno da upravljamo ovim procesima, gdje tržište kažnjava, ili nagrađuje postavke poslovanja", objašnjava Pejaković komentarišući žalbe na visoke kamate na kredite i niske na depozite, koje ne jenjavaju.

On dodaje da je dobro kada postoji izbor u ponudi većeg broja banaka.

“Kada se upoređujemo, treba se fokusirati na region i sistemski iskazane nivoe kamata. Smatram da je Crna Gora kvalitetno pozicionirana u ovom pogledu”, ocijenio je generalni sekretar.

Komentarišući kamate za stambene kredite, Pejaković kaže da se kod nas mogu naći sa fiksnom kamatnom stopom i krediti bez učešća.

“To je u razvijenim zemljama ipak rijetkost, a taj rizik nosi svoju cijenu”, upozorava on.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.