Savjet zlata vrijedan: Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila
Ilustracija

Savjet zlata vrijedan: Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila

So zaostala ispod vašeg vozila pri visokim temperaturama razara lim znatno brže nego zimi, zbog toga donji dio automobila temeljno operite u nekoliko sljedećih pranja.

Mnogi ne znaju da je so za karoseriju opasnija ljeti, nego zimi. Naime, hrđanje je intenzivnije na višim temperaturama, nego na nižim, pa so zaostala uprocjepima donjeg dijela karoserije za vrijeme ljetnjih vrućina djeluje razorno na lim.

So kojom se posipaju ulice, kako bi se spriječilo zaleđivanje, je natrijum hlorid, koji u dodiru s vodom stvara agresivnu hlorovodoničnu kiselinu. U utorima karoserije, gdje se nakuplja i zaostaje, kondenzuje se vlaga te stvaraju uslovi za rđanje dugo nakon zime.

Zvuči poput paradoksa, ali rđanju su izloženi automobili čiji vlasnici ih nakon vožnje posoljenim ulicama noću ostavljaju u toplim garažama. Po istom principu koroziranje ljeti može biti intenzivnije nego zimi, a rđa napada konstrukcijski najvažnije dijelove.

Srećom, svi savremeni automobili imaju potpuno pocinčanu karoseriju, otpornu na rđanje, a najvažniji sklopovi su dodatno zaštićeni. No ipak, temeljno pranje unutrašnjosti blatobrana, pragova i poda iznuzetno je važno za trajnost vitalnih dijelova karoserije.

So s prljavštinom najviše se nakuplja u utorima unutrašnjosti blatobrana...

Važno

1. Prilikom svakog pranja preporučljivo je temeljno oprati pod, jer nakupljene nečistoće zadržavaju vlagu i ubrzavaju rđanje.

2. Temeljno pranje poda nakon zime vrlo je korisno, jer so koja uđe u utore, uglove i procjepe dugo zaostaje.

3. Izaberite praonicu koja koristi crijeva jakog pritiska s toplom vodom i sredstvom za pranje i zaštitu, jer se povećavaju pozitivni učinci.

4. Nakon prvog temeljnog pranja preporučljivo je, podizanjem automobila na dizalicu ili na kanalu, pregledati pod i karoserijski lak te sanirati uočena oštećenja, kako bi se spriječilo rđanje.

5. Ako uočite propuštanje kiseline iz akumulatora, odmah ga izmijenite, a lim dobro operite od ostataka kiseline.

Autoportal.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.