Danas su Blagovijesti: Hrišćanski praznik koji se započinje pjesmom, ali nikako ne pominjite ovu životinju!
Foto: Wikipedia

Danas su Blagovijesti: Hrišćanski praznik koji se započinje pjesmom, ali nikako ne pominjite ovu životinju!

Danas se obilježavaju Blagovijesti, jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sjećanja na blagu vijest koju arhangel Gavrilo donio Bogorodici i rekao joj da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Blagovijesti inače spadaju u Bogorodičine praznike i svetkuju ga najviše žene. Ali od ovog dana kreće buđenje prirode i mnogi radovi...

Blagovijesti spadaju u radosne hrišćanske praznike i slave se uvijek 7. aprila, tačno devet mjeseci prije Božića.

1815742screenshot59ff

Foto: Wikipedia

Djevojke i žene, posebno one koje žele da zatrudne i postanu majke, odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici, a vlada vjerovanje da na ovaj dan žene ne treba da se češljaju.

Za ovaj praznik postoje mnogi narodni običaji, a većina je vezana za buđenje prirode i početak proljećnih radova.

Narod se u selima tako plašio zime sve dok ovaj dan ne prođe. Tek posle Blagovijesti kreću radovi u voćnjaku i njivama  - počinje kalemljenje voća, orezivanje vinograda i sjetva pšenice i ječma.

Na Blagovijesti se, po narodnom običaju, ustaje veoma rano, čak i u ponoć, a dan je počinjao djevojačkom pjesmom. Kuća i okućnica mora da se očisti.

Blagovesti1210x642

Foto: Wikipedia

Dan uoči ovog praznika djevojke su sakupljale suva drva i grančice potrebna za veliku vatru koja se palila na nekom vidnom ili važnom mjestu. Oko vatre su se veselili momci i djevojke, a ponegdje i stariji.

Ali zmije se na sam dan Blagovijesti nisu spominjale. Niko nije smije da izgovori tu riječ.

Period do sedam dana, koji kreće od ovog praznika, za mnoge može da bude  presudan.

Naime, na sutrašnji dan sve do Velikog Petka dobro bi bilo započeti bilo kakav veći posao (izgradnja, pokretanje sopstvenog posla, usavršavanje),  a povoljan je period i za donošenje važnih životnih odluka koje mogu da donesu korjenite promjene u životu.

Žena .rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.