Žene se u Crnoj Gori i dalje dominatno odriču nasledstva u korist muških članova porodice
Sa prezentacije istraživanja

Istraživanje o imovinskim pravima žena u Crnoj Gori

Žene se u Crnoj Gori i dalje dominatno odriču nasledstva u korist muških članova porodice

U Crnoj Gori običajno pravo odricanja od imovine u korist muških članova porodice je jače od zakona. Žene u Crnoj Gori i dalje se dominatno odriču nasledstva u korist muških članova porodice, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima, pokazalo je novo istraživanje o imovinskim pravima Sigurne ženske kuće(SŽK).

"Patrijahalna ideologija je izuzetno jaka, pa žene bez obzira na ekonomski položaj i stepen obrazovanja, najčešće imaju takav stav da je odricanje od prava na imovinu porodična tradicija", saopšteno je danas na prezentaciji istražianja SŽK.

MyPost2

Istraživanje je pokazalo da iako većina građana/ki, njih 82% smatra da porodična imovina treba pripasti muškarcima i ženama podjednako, ipak samo njih 25% smatra da se to dešava u realnosti.

Skoro tri četvrtine građana/ki, njih 70% vjeruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata.

"Naša praksa pokazuje da nerijetko prilikom razvoda braka/vanbračne zajednice ne pokreću postupak za podjelu imovine, iako su istu stekle zajedno sa partnerima u toku zajedničkog života. Mnoge žene nemaju informacije o pravu na nasleđivanje i podjelom bračne imovine, nego ustaljenu praksu prihvataju kao pravo.

Iako većina građana/ki, njih 88% imaju stav da imovina stečena u braku ili vanbračnoj zajednici treba biti jednako podijeljena, tek negdje oko polovine smatra da se to zaista dešava", saopšteno je.

MyPost5

Kao razloge malog broja žena vlasnica imovine, tri četvrtine građana/ki navodi tradiciju, dok jedna četvrtina navodi neiformisanost žena o njihovim pravima, strah da imovina postane vlasništvo druge porodice i nepoštovanje prava žena.

"Skoro polovina građana/ki Crne Gore vjeruje da žene NE OSTVARUJU pravo na imovinu. Istovremeno, snažna većina građana, 8 od 10 njih vjeruje DA BI ŽENE TREBALO DA IMAJU JEDNAKA imovinska prava na nasleđe kao i muškarci", saopšteno je na prezentaciji istraživanja.

Istraživanje o imovinskim pravima žena je nastalo u okviru projekta "I u rod i u dom" - snagom zakona protiv imovinskog običajnog prava"  koje finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Istraživanje je sprovela agencija IPSOS u februaru mjesecu na reprezentativnom stratifikovanom uzorku od 1036 ispitanika/ca u 17 gradova u Crnoj Gori, 130 teritorija biračkih mjesta, gradske, prigradske i seoske životne sredine. Rezultate istraživanja možete naći na sajtu Sigurne ženske kuće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.