Muškarci dubokog glasa skloniji njeverstvu
Ilustracija

Istraživanje kineskih psihologa

Muškarci dubokog glasa skloniji njeverstvu

Nedavno istraživanje kineskih psihologa pokazalo je da visina glasa kod muškaraca ima veze sa namjerom da se bude vjeran partneru i da se posveti vezi, i da su muškarci dubokog glasa skloniji nevjerstvu, dok kod žena takva korelacija nije utvrđena.

Studija objavljena u psihološkom časopisu Ličnost i individualne razlike (Personality and Individual Differences), ispitivala je postoji li veza između vokalnih parametara jedne osobe, prije svega frekvencije glasa i njene namjere da bude vjerna i da se posveti vezi sa nekim partnerom, koja je ustanovljena na osnovu upitnika samoprocjene.

Rezultati su pokazali da su muškarci dubokog glasa bili skloniji nevjerstvu i manje posvećeni vezi u odnosu na muškarce sa višom frekvencijom glasa.

Zanimljivo je da kod žena nije utvrđeno da postoji korelacija između dubine glasa i „nevjernih namjera“.

Jedna prethodna studija kanadskih psihologa, objavljena u istom časopisu, pokušavala je da utvrdi zašto žene privlače muškarci dubokog glasa i da li ih percipiraju kao nevjerne.

Ustanovljeno je da žene smatraju muškarce dubokog glasa privlačnijim, ali i sklonijim nevjerstvu.

U istraživanju sprovedenom na 90 žena koje su ocjenjivale privlačnost muških glasova, zaključeno je da žene više privlače muškarci sa dubokim glasom, ali samo za kratkotrajne, a ne i dugoročne veze, jer su većinom smatrale da postoji veći rizik da će ih prevariti. 

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.