Zatvorska kazna roditelju koji onemogućava drugom da održava lični odnos sa djetetom
Ilustracija

Do 3 mjeseca

Zatvorska kazna roditelju koji onemogućava drugom da održava lični odnos sa djetetom

Roditelju koji onemogućava drugom da održava lični odnos sa djetetom, kako je precizirano sudskom odlukom, ubuduće će moći da se propiše kazna zatvora u trajanju do tri mjeseca.

Ova novina predviđena je izmijenjenim Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju o kojem se juče diskutovalo na Skupštini,piše Pobjeda.

Poslanica Draginja Vuksanović- Stanković (SDP) pitala se, međutim, da li ovo pitanje treba baš da bude tretirano ovim aktom, jer je riječ o ličnim odnosima roditelja i djece.

- Ne znam treba li ovo baš biti predmet ovog zakona, možda da se nađe norma u okviru Porodičnog zakona, da, ipak, ne dovodimo izvršenje predaja djeteta u istu ravan sa nepokretnostima – rekla je ona. Poslanica Jovanka Laličić (DPS) pozdravila je ovaj akt, ističući da se u spornim situacijama kada roditelj odbija da preda dijete drugom roditelju mogla izreći novčana kazna, ali da je bila nedjelotvorna. - Roditelji su nastavljali da onemogućavaju lični kontakt djeteta sa drugim roditeljima... Zato se uvodi kazna zatvora. Nadam se da će ovo sredstvo imati snažni psihološki efekat i da će dovesti do efikasnog izvršenja i zaštite interesa djeteta, da neće biti potrebe da se realizuje u praksi – rekla je ona.

U ponuđenom izmijenjenom zakonu pojašnjeno je da je sudska praksa pokazala da su odnosi među pojedinim bivšim supružnicima toliko poremećeni da novčanu kaznu na doživljavaju kao sredstvo koje u bilo kom smislu narušava njihov koncept manipulacije djecom.

 -Vrlo često su u pitanju roditelji kojima je dijete povjereno na dalju brigu, čuvanje i vaspitanje, koji formalno nijesu u radnom odnosu, a od imovine nemaju ništa, pa se novčana kazna ne može sprovesti, a ako su u radnom odnosu, onda se svakako mora voditi računa o visini njihovih primanja i zaštiti najboljeg interesa djeteta… Zato se i u regionu pristupilo uvođenju novog sredstva izvršenja, a to je kazna zatvora – navedeno je u obrazloženju zakona.

Osim novčane kazne i kazne zatvora, među "sredstvima izvršenja“ je i prinudno oduzimanje i predaja djeteta, a sve se to, kako je propisano, može odrediti ne samo roditelju, već i osobi kod koje se dijete nalazi.

-Sud može mijenjati sredstva izvršenja dok se ona ne sprovedu - navedeno je u ovom dokumentu. Sud, takođe, ima mogućnost da prije donošenja rješenja o izvršenju radi ostvarivanja ličnog kontakta sa djetetom zakaže ročiste radi saslušanja stranaka i procjene svih okolnosti konkretnog slučaja, te da omogući djetetu da izrazi svoje mišljenje.

 Na ročistu može da bude i psiholog, a, po potrebi, i vještak odgovarajuće struke. Ovim aktom je predviđeno i da podnošenje prijedloga za predaju djeteta nema samo roditelj kome je povjereno dijete na čuvanje, nego i centar za socijalni rad i organ starateljstva,piše Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.