Jedna od najpoznatijih low cost kompanija bankrotirala
Foto: Ilustracija

Bez najave

Jedna od najpoznatijih low cost kompanija bankrotirala

Islandska niskotarifna avio-kompanija "Wow Air" prestala je danas sa radom, bez ikakve prethodne najave, ostavljajući na cjedilu putnike na dva kontinenta - u Evropi i Americi.

Vazduhoplovna kompanija je u saopštenju na svojoj internet stranici navela da je suspendovala sve letove i posavjetovala putnike da izlaz iz nastale situacije potraže kod drugih avio-prevoznika kako bi stigli do svojih odredišta, prenosi tv mreža CNBC.

Iz "Wow"-a su takođe dodali da oni koji su rezervaciju izvršili kreditnom karticom ili preko neke evropske turističke agencije treba da pokušaju da u komunikaciji s tim firmama dobiju nazad svoj novac. U saopštenju se navodi da dio putnika može da ostvari pravo na naknadu od same avio-kompanije.

U novembru prošle godine je bilo objavljeno da će rivaska islandska kompanija "Icelandair Group", preuzeti vlasništvo nad "Wow Air"-om u stoprocentnom iznosu, ali je taj predlog propao posle nekoliko nedjelja.

Kompanija je do 2018. godine zapošljavala više od 1.000 ljudi, i te godine je prevezla oko 3,5 miliona putnika svojom flotom od 11 aviona.

"Wow", kojeg je osnovao preduzetnik Skuli Mogensen, počeo je sa radom 2012. godine i specijalizovao se za ultra-jeftine letove između Sjeverne Amerike i Evrope, saobraćajući do velikih gradova kao što su Vašington D.C., Njujork, Pariz, London i Rejkjavik, u kojem je njegov matični aerodrom.

Tokom prvih godina poslovanja, avio-kompanija se brzo proširila na 37 destinacija i bilježila godišnji rast broja putnika od 60 posto. Njen prihod po putniku, međutim, nije izdržao troškove i pao je za oko 20 posto 2017. godine, prema posljednjem izvještaju o poslovanju.

U Sjevernoj Americi je na aerodromskim pistama ostalo prizemljeno najmanje šest aviona "Wow"-a koji je trebalo u srijedu kasno da polete iz Montreala, Toronta, Bostona, Detroita, Njujorka i Baltimora.

U Evropi, avioni "Wow"-a nisu poletjeli iz sedam gradova - Amsterdama, Dablina, Pariza, Brisela, Berlina, Frankfurta i Kopenhagena - ka matičnoj luci u Rejkjaviku.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.