Bogdanović: U 2019.godini za projekte kojima se obezbjeđuje promocija kulture CG opredijeljeno 200.000 eura
Aleksandar Bogdanović, foto: Ministarstvo kulture

Bogdanović: U 2019.godini za projekte kojima se obezbjeđuje promocija kulture CG opredijeljeno 200.000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan za sprovođenje Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020”, za 2019. godinu, s izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2018. godinu.

“U ovoj godini ćemo nastaviti sa pripremom za objavljivanje Leksikona umjetnika Crne Gore i sa prikupljanjem autorskih tekstova za štampanje publikacije Moja Crna Gora: Portret države, čije objavljivanje se očekuje do kraja godine", rekao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Navodeći da će se organizovati i nove aktivnosti iz projekta Agro dizajn koji treba da rezultiraju saradnjom crnogorskih dizajnera i poljoprivrednih proizvođača, ali i selekcijom tradicionalnih recepata crnogorske kuhinje i njihovom pripremom za objavljivanje u posebnoj publikaciji takvog sadržaja.

"I ove godine nam predstoji podrška sektoru kreativnih industrija na osnovu javnog konkursa, kao i realizacija rezidencijalnog boravka umjetnika i stvaralaca na Cetinju. Među novim projektima koji će biti dio ovogodišnjeg Programa su, štampanje Gorskog vijenca na slovenački jezik u saradnji sa Beletrinom, izdavačkom kućom iz Ljubljane; realizacija projekta Duhovna muzika naroda Crne Gore, čiji je autor Senad Gačević, kompozitor i profesor Muzičke aklademije Cetinje, kojim se obezbjeđuje publikovanje i javno izvođenje kompozicija sve tri konfesije koje žive u Crnoj Gori. Ove godine obilježićemo i 20 godina od kada je Crna Gora nesebično pružila utočište i zaštitu, prihvatila i zbrinula oko 100 hiljada izbjeglica sa Kosova, štampanjem monografije “Čojstvo i besa”, čiji je autor Velibor Čović. Radićemo i na uspostavljanju koncepta tzv. “Kuće crnogorske istorije” – projekta koji će na inovativan način unaprijediti prezentaciju našeg kulturno-istorijskog nasljeđa", naveo je Bogdanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sredstva za realizaciju ovogodišnjeg Akcionog plana obezbijeđena su u Budžetu Ministarstva kulture, u iznosu od 200.000 eura.

Govoreći o aktivnostima realizovanim tokom 2018. godine Bogdanović je rekao da je Akcionim planom za sprovođenje Programa u 2018. godini bilo planirano ukupno devet projekata.

Većina projekata kako je kazao, obuhvaćenih ovim Programom podrazumijeva kontinuiran višegodišnji rad, odnosno realizuje se tokom trogodišnjeg trajanja Programa, pa će konačni rezultati njegovog sprovođenja i indikatori uspješnosti biti vidljivi tek krajem 2020. godine.”

“Svi navedeni projekti u potpunosti referišu na osnovni koncept ovog Programa kojim se obezbjeđuje trajna valorizacija vrijednosti kulture Crne Gore, kulturnog i državnog identiteta i u pravom smislu te riječi odraz su naše multikulturalnosti i međuvjerskog sklada,” zaključio je Ministar.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.