Barnije: Ako Velika Britanija želi, može ostati u EU
Mišel Barnije

Barnije: Ako Velika Britanija želi, može ostati u EU

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da Velika Britanija, ukoliko zaista to želi, može ostati u Evropskoj uniji.

U obraćanju pred Evropskim parlamentom, Barnije je istakao kako je "sve moguće" do 11. aprila, odnosno dana prije isteka produženog roka za Bregzit.

"Niko vam u Briselu ne pokušava ukrasti Bregzit, niko ne pokušava poništiti glasanje britanskog naroda. Međutim, nije Brisel odlučio da bi Velika Britanija trebala napustiti EU. Vi ste to izabrali i vi ste odgovorni i suočavate se s vašim odlukama", rekao je Barnije.

Dodao je kako je sada na Britancima da odluče kojim će putem krenuti i kakvu odluku će donijeti u pogledu budućnosti.

"Velika Britanija želi napustiti EU što znači da želi napustiti carinsku uniju, jedinstveno tržište i snosiće posljedice toga ali, naravno, kao što je rekao predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, i dalje može ostati. Sve je moguće do 11. aprila", kazao je Barnije.

Čelnici EU-a su, na zahtjev britanske premijerke Tereze Mej, odlučili prošle sedmice da izlazak Velike Britanije iz EU, prvobitno predviđen za 29. marta, odgode do 12. aprila.

Ako Parlament Velike Britanije odobri sporazum koji im nudi Mej, Bregzit će biti pomjeren do 22. maja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.