Predstavljeno 9. izdanje Bijele knjige: Blagi rast indeksa lakoće poslovanja

Predstavljeno 9. izdanje Bijele knjige: Blagi rast indeksa lakoće poslovanja

2018. godinu obilježio je period stabilnosti “sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja“, što daje razlog za optimizam kada je riječ o unaprjeđenju ekonomskih uslova i biznis klime, ali i na neophodnost sprovođenja ozbiljnih reformskih procesa u okviru analiziranih sektora, u cilju daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i krajnjem povećanja ekonomskog standarda svih građana Crne Gore, ocijenjeno je na predstavljanju Bijele knjige.

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) je na današnjoj konferenciji za medije predstavio deveto izdanje Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2018. Ova publikacija je ključni dokument Savjeta, u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

U promociji novog izdanja Bijele knjige učestvovali su predsjednik Savjeta i predsjednik Odbora direktora SSICG Kristof Šoen (Christoph Schoen, izvršni direktor Addiko banke), član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor CKB banke Pal Kovacs, član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Saga Montenegro Ivan Bojanović i izvršni direktor SSICG Ivan Radulović.

"U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji ocjenjuje lakoću poslovanja u Crnoj Gori koja se bazira na iskustvu članova Savjeta. Indeks za 2018. godinu iznosi - 6.49, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja privrednih sektora, naši članovi su analizirali koliko opšte poslovno i regulatorno okruženje čini njihove dnevne operacije lakim ili komplikovanim, a uzimajući u obzir i ostale faktore poput administracije, zakonodavnog okvira i domena poslovne infrastrukture.Ocjena za 2018. godinu pokazuje stabilnost u poređenju sa 2017. godinom kada je indeks iznosio 6.47 i bio najviši od kada se radi ova vrsta istraživanja", saopšteno je iz Savjeta stranih investitora.

Ocjenjivali su sektore telekomunikacija/ICT, bankarstva/finansija, turizma, proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike.

"Najbolji rezultati su, kao i prethodne godine, evidentni u sektorima telekomunikacija/ICT, turizma, bankarstva/finansija (koji se kreću od 6.78 do 6.82), a najlošije ocjene date su sektorima proizvodnje/energetike, trgovine/maloprodaje i transporta/logistike (koji se kreću od 5.86 do 6.55). Važno je uočiti i da su upravo sektori koji su najbolje ocijenjeni zabilježili pad u 2018. godini, dok je zahvaljujući rastu ocjena u sektorima koji se godinama nisko rangiraju (proizvodnja/energetika, transport/logistika), zabilježen i minimalan ukupan rast MFIC indeksa za 2018. godinu.", kažu iz SSICGa.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine, tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje, korporativno upravljanje i vladavinu prava, tokom prezentacije je navedeno da deveto izdanje Bijele knjige obuhvata i nekoliko kategorija, odnosno oblasti na koje državne institucije treba da obrate pažnju u cilju eliminisanja potencijalnih barijera u poslovanju: sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital.

"Ocjene za navedene kategorije su relativno niske i rezultati ukazuju na potrebu da svih 6 kategorija treba da se nađe pri vrhu prioriteta Vlade Crne Gore za naredni period, kao i da je neophodno sprovoditi reformske procese prema najboljim međunarodnim standardima i praksama. S druge strane, dobijene ocjene pokazuju da će ove kategorije biti prioritetne za Savjet i u narednom periodu uz spremosst za davanje podrške članova Savjeta njihovom razvoju i reformskom procesu", naveli su iz Savjeta.

Savjet će, dodaje se, nastaviti da prati aktivnosti vladinih tijela u nastojanju da mjere čija je predviđena implementacija obuhvate i preporuke koje članovi Savjeta upućuju, sa ciljem kreiranja uslova poslovanja u zemlji na nivou koji imaju investitori i u matičnim zemljama razvijenih ekonomija.

"U tom dijelu je od posebne važnosti nastaviti sa mjerama u dijelu vladavine prava i efikasnosti pravne zaštite, unaprjeđenja ekonomskih uslova i biznis klime, unaprjeđenje infrastrukture i realizacija novih infrastrukturnih projekata, održavanja stabilnsoti uz očuvanje povjerenja u finansijskom sektoru.", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.