Đukanović na sastanku sa poslanicima CDU-CSU

Đukanović sa poslanicima poslaničkog kluba CDU/CSU iz Radne grupe za Z.Balkan

"Kada bi se svi na Zapadnom Balkanu ponašali kao Crna Gora, napravili bi velike korake"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, drugog dana zvanične posjete Njemačkoj imao je sastanak sa istaknutim članovima poslaničkog kluba CDU-CSU iz radne grupe za ZB u Bundestagu.

Uz dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog mogućnosti da od predsjednika Đukanovića čuju stavove o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i regionu, potpredsjednik frakcije CDU-CSU za vanjske poslove i šef radne grupe za ZB Johan David Vadeful poručio je, između ostalog, kada bi se svi na Zapadnom Balkanu ponašali kao Crna Gora, napravili bi velike korake.

On je pozdravio članstvo Crne Gore u NATO, i kazao da se sa pažnjom i podrškom posmatra njen put u EU, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

ukanovicsastanaksaposlanicima1

 Đukanović iskazao je zadovoljstvo susretom sa renomiranim sastavom njemačkog parlamenta i upoznao ih sa prioritetnim ciljevima naše državne politike - održanje dinamičnog tempa ekonomskog rasta i članstvo u EU.

"Tom poslu smo veoma posvećeni, naročito vladavini prava i to ne samo zato što to potencira EU kao kvalifikativ za članstvo, već zato što smo svjesni da je to ključni deficit našeg regiona", kazao je Đukanović.

Interesovanje poslanika Bundestaga dominanto se odnosilo na aktuelne regonalne prilike, posebno na zatvranje preostalih otvorenih pitanja, nakon potpisivanja sporazuma između Skoplja i Atine.

Đukanović je pozdravio taj dogovor koji može biti primjer za druge kako se dobrom političkom voljom i sagledavanjem benefita u obostranom interesu mogu prevazići razlike.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj promjeni granica na Balkanu, on je ukazao na deficite takvih rješenja, podsjetio na politiku 90-ih i rizik koji mogu donijeti za region i Evropu.

"Ako želimo da Balkan bude dio Evrope, multietnička demokratija je imperativ. Ne želimo da mijenjamo pravila za Zapadni Balkan, želimo da na Balkanu važe evropska pravila", kazao je Đukanović.

Crna Gora daje punu podršku iznalaženju rješenja problema, svjesna značaja za cijeli region i njegovu stabilnost, naglasio je on, ali sa snažnim opredjeljenjem i vjerom u multietnički koncept, za šta je Crna Gora najbolji primjer.

"U tom smislu pozdravio je konstruktivan pristup Njemačke. Ako se ipak krene u tom pravcu, moraju se obezbijediti besprekorne garancije da presedan ne postane pravilo", naveo je Đukanović.

ukanovisastanaksaposlanicima2

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa poslanicima potvrdio snažnu posvećenost Crne Gore vladavini prava, zaštiti medijskih sloboda i medijskih poslenika, ističući da je to jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu u procesu približavanja Crne Gore EU, i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za šta će od posebne važnosti biti nastavak ekspertske podrške Njemačke koja će biti definisana novim memorandumom o razumijevanju.

 Đukanović je odgovarajući na pitanje o uticaju treće strane na evropske procese u Regionu, ukazao na potrebu angažovanijeg prisustva Evrope u cilju odbrane usvajanja evropskog sistema vrijednosti, kojem region stremi.

U razgovoru su učestvovali poslanici CDU/CSU Katja Lajkertt zadužena za pitanja evropskih poslova, Peter Bajer koordinator transatlantske saradnje i izvjestilac za Crnu Goru i Srbiju, izvjestilac za Albaniju Andreas Lemel, izvjestilac za Balkan Štefan Albani, savjetnik za vanjsku politiku Hans-Joahim Falenski, predsjednik Odbora za EU Bundestaga Gunter Krihbaum i predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Norbert Retgen, kao i Kristijan Šmit, zadužen za ljudska prava, bivši izvjestilac za Balkan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.