Broj djece koja nisu primila vakcinu u Crnoj Gori oko 10 hiljada
Ilustracija

Najviše među rođenim u posljednje dvije-tri godine

Broj djece koja nisu primila vakcinu u Crnoj Gori oko 10 hiljada

Procenat vakcinisane djece u Crnoj Gori u prošloj godini znatno je povećan, ali je i dalje ukupan broj djece koja nisu primila vakcinu visok, posebno kod djece koja su rođena u posljednje tri godine, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je broj nevakcinisane djece i dalje visok i to najprije među najmlađima, rođenim u posljednje dvije-tri godine, kod kojih je procenat vakcinisanih MMR vakcinom u prosjeku oko 70 odsto.

Stopa vakcinisanih trovalentnom vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola, znatno je veća među generacijama djece rođene između 2001. i 2016, gdje je, prema podacima Instituta, procenat vakcinisanih sa makar jednom dozom vakcine protiv malih boginja blizu 92 odsto. 

“Iako je procenat od 92 odsto, kada govorimo o generacijama između 2001. i 2016. visok, on ukazuje da je od skoro 139.000 djece nezaštićeno oko 10.000 najmlađih, predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca”, ističu iz Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.